Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Indonézia: Za vlaňajšou nehodu lietadla sú technické problémy i piloti

Indonézski námorní potápači pátrajú po vraku havarovaného lietadla indonézskej spoločnosti Sriwijaya Air, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Lietadlo indonézskej leteckej spoločnosti Sriwijaya Air havarovalo 9. januára v Jávskom mori neďaleko ostrova Laki.

Jakarta 10. novembra (TASR) - Vlaňajšiu tragickú nehodu indonézskeho lietadla, pri ktorej zahynulo všetkých 62 ľudí na palube, spôsobili technické problémy a nedostatočné reakcie zo strany pilotov. Vo štvrtok to uviedli tamojší vyšetrovatelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Lietadlo indonézskej leteckej spoločnosti Sriwijaya Air havarovalo 9. januára v Jávskom mori neďaleko ostrova Laki. Portál na sledovanie letov FlightRadar uviedol, že nadmorská výška lietadla približne štyri minúty po odlete klesla za necelú minútu o viac než 10.000 stôp (vyše tri kilometre).

Indonézsky Národný výbor pre bezpečnosť dopravy (KNKT) poukázal na to, že automatický systém nastavenia výkonu motorov, ktorým Boeing 737-500 disponoval, sa pokazil, čím sa lietadlo odklonilo od vytýčeného smeru.

Vyšetrovatelia sa tiež domnievajú, že piloti nedostatočne kontrolovali monitory a ukazovatele v kokpite, preto si zmenu smeru nevšimli včas a neboli schopní rýchlo zareagovať. V správe expertov sa tiež uvádza, že za nehodu čiastočne môže aj nedostatočný výcvik a smernice pre pilotov, ktorí nevedia, ako sa majú v podobných situáciách správať.

Agentúra AFP pripomína, že Indonézia sa skladá z tisícok menších či väčších ostrovov, preto sa vo veľkej miere spolieha na leteckú dopravu. Tamojšia letecká bezpečnosť však nie je na vysokej úrovni – len od roku 2014 sa tam stali tri tragické nehody dopravných lietadiel.