Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Indonézia začala na ľuďoch klinicky testovať svoju vlastnú vakcínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt od svojho spustenia v roku 2020 sprevádzajú zdržania. Napriek tomu vedci veria, že ak budú testy úspešné, povolenie na použitie vakcíny bude udelené do polovice roku 2022.

Jakarta 9. februára (TASR) - Indonézia začala v stredu na ľuďoch testovať svoju vlastnú vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2 po tom, čo dostala odobrenie od tamojšieho regulačného úradu. Do prvej a druhej fázy klinických skúšok sa zapojí 90 a 405 dospelých dobrovoľníkov. TASR o tom informuje na základe správy od agentúry AFP.

Výskum vakcíny Merah Putih (Červenobiela), pomenovanej podľa farieb indonézskej vlajky, vedú univerzita Airlangga University a spoločnosť Biotis Pharmaceutical Indonesia.

Projekt od svojho spustenia v roku 2020 sprevádzajú zdržania. Napriek tomu vedci veria, že ak budú testy úspešné, povolenie na použitie vakcíny bude udelené do polovice roku 2022.

Indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin uviedol, že jeho krajina by túto očkovaciu látku mohla darovať aj iným krajinám. Tie by ju mohli podávať ako posilňovaciu dávku alebo ako vakcínu pre deti vo veku od troch do šiestich rokov.

"Diskutujem o tejto záležitosti s prezidentom a on súhlasí s použitím tejto vakcíny ako daru krajinám v núdzi," povedal Sadikin.

Indonézia dosiaľ schválila 13 vakcín a posilňovacích dávok proti covidu, primárne však používala vakcíny vyrobené v Číne, pripomína AFP. Táto krajina s viac ako 270 miliónovou populáciou mala problémy zabezpečiť si dostatok dávok vakcín.

Indonézia, celkovo najväčšia ekonomika juhovýchodnej Ázie, doteraz zaznamenala viac ako 4,5 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a takmer 145.000 súvisiacich úmrtí.

Indonézska vláda od začiatku pandémie zdôrazňuje dôležitosť vývoja a výroby tuzemských vakcín. V krajine dostalo najmenej dve dávky vakcíny proti covidu okolo 48 percent dospelej populácie.