Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Indonézia začala s treťou fázou klinických testov čínskej vakcíny

Moslimovia s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu sa modlia v mešite pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán v nábožensky konzervatívnej indonézskej provincii Aceh. Foto: TASR/AP

Indonézsky prezident Joko Widodo uviedol, že ak bude testovanie úspešné, vakcínu bude od januára 2021 vyrábať štátna spoločnosť Bio Farma.

Jakarta 11. augusta (TASR) - Indonézia začala v utorok s treťou fázou klinického testovania vakcíny proti novému druhu koronavírusu, ktorú vyvinula čínska farmaceutická spoločnosť Sinovac Biotech. Testovanie bude prebiehať na vzorke 1620, píše agentúra DPA.

Indonézsky prezident Joko Widodo uviedol, že ak bude testovanie úspešné, vakcínu bude od januára 2021 vyrábať štátna spoločnosť Bio Farma.

"Testovanie dokončíme o šesť mesiacov a dúfame, že v januári, keď sa bude (vakcína) vyrábať, bude okamžite distribuovaná v celej krajine," povedal.

Indonézska spoločnosť Bio Farma je podľa Widoda v súčasnosti schopná vyrobiť 100 miliónov dávok vakcín ročne, ešte do konca roka však plánuje túto kapacitu zvýšiť na 250 miliónov dávok.

Indonézia uvoľnila v júni epidemiologické opatrenia zavedené na zamedzenie šírenia koronavírusu a odvtedy zápasí s opätovným nárastom prípadov nákazy, pripomína DPA.

Tamojšie ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v noci na utorok pribudlo 1693 nových prípadov nákazy a 59 súvisiacich úmrtí. Celkovo tak Indonézia od začiatku pandémie zaznamenala už 128.776 infikovaných a 5824 úmrtí.