Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sopka Anak Krakatoa vychrlila popol do výšky troch kilometrov

Ilustračná snímka. Foto: Archív TASR

Aktuálna erupcia nastala v piatok o 8.46 h miestneho času (3.46 h SELČ) a podľa dostupných informácií nespôsobila žiadne straty na životoch alebo majetku.

Jakarta 9. júna (TASR) – V piatok ráno vybuchla indonézska sopka Anak Krakatoa a vychrlila do ovzdušia sivočierny oblak plynov a popola vysoký asi tri kilometre, oznámili miestne úrady. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Anak Krakatoa v indonézštine znamená "dieťa Krakatoy". Vulkanický ostrov sa z mora vynoril začiatkom 20. storočia z kaldery, ktorá vznikla po výbuchu Krakatoy v roku 1883. Išlo o jeden z najničivejších a najsmrtiacejších sopečných výbuchov v zaznamenanej histórii.

Aktuálna erupcia nastala v piatok o 8.46 h miestneho času (3.46 h SELČ) a podľa dostupných informácií nespôsobila žiadne straty na životoch alebo majetku. Deny Mardiono z centra pre monitorovanie Krakatoy verejnosť varoval pred aktivitami v okruhu päť kilometrov od vulkánu.

Úroveň ostražitosti je pri sopke od roku 2022 na druhom najvyššom stupni. Vtedy ju úrady zvýšili po prudkom náraste jej aktivity.

V roku 2018 sa kráter po silnom výbuchu čiastočne zrútil, obrovské kusy hornín sa zosunuli do oceánu a vyvolali vlny cunami. Tie si vyžiadali 400 obetí a niekoľko tisíc zranených.

Indonézia je ostrovná krajina ležiaca na tzv. Ohnivom kruhu, teda v oblasti, kde stret litosferických dosiek spôsobuje intenzívnu sopečnú aktivitu a časté zemetrasenia. V krajine sa nachádza takmer 130 aktívnych sopiek.