Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Indonézska sopka Merapi opäť eruptovala; vychrlila horúci popol a lávu

Merapi uvoľňuje vulkanické materiály počas erupcie v Sleman, Indonézia, v sobotu 11. marca 2023. Foto: TASR/AP

Erupciu tejto sopky zaznamenali aj minulý týždeň, pričom sopečný popol zasypal najmenej osem dedín v jej okolí, píše AFP.

Jakarta 18. marca (TASR) - K erupcii indonézskej sopky Merapi, jednej z najaktívnejších na svete, došlo v piatok neskoro večer a v sobotu pokračovala v chrlení horúceho sopečného popola a lávy, informovala agentúra AFP.

Zábery lávy vytekajúcej z krátera sopky a hustý mrak horúceho dymu stúpajúci do výšky 1300 metrov zverejnili indonézski vulkanológovia z vládneho pozorovateľského centra. Zároveň upozornili miestnych obyvateľov, aby boli v strehu najmä v súvislosti so sopečnými bahennými prúdmi, a to predovšetkým, keď v okolí Merapi prší.

Erupciu tejto sopky zaznamenali aj minulý týždeň, pričom sopečný popol zasypal najmenej osem dedín v jej okolí, píše AFP.

Merapi, ktorej názov v preklade znamená "ohnivá hora", sa nachádza na hraniciach indonézskych provincií Centrálna Jáva a Jogjakarta vo vzdialenosti zhruba 400 kilometrov juhovýchodne od metropoly Jakarta.

Sopka s prestávkami eruptuje už od roku 2020, v dôsledku čoho museli byť evakuované tisíce ľudí. K poslednému väčšiemu výbuchu tohto vulkánu došlo v roku 2010; o život vtedy prišlo viac než 350 ľudí a ďalších 400.000 muselo opustiť svoje domovy.

Vulkanológovia minulý týždeň uviedli, že sopka zažíva najaktívnejšie obdobie od roku 2021.