Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Indonézska sopka Ruang chrlí do vzduchu horúce oblaky dymu a popola

Dym a popol stúpa zo sopky Ruang po erupcii na indonézskom ostrove Sulawesi v stredu 1. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ruang s nadmorskou výškou 725 metrov patrí medzi približne 130 aktívnych sopiek v Indonézii.

Manado 1. mája (TASR) — Indonézska sopka Mount Ruang v stredu vychrlila ďalšie horúce oblaky dymu a popola po utorkovej erupcii, pre ktorú zostali zatvorené školy a letiská. Indonézska geologická agentúra vyzvala ľudí, aby dodržiavali vzdialenosť aspoň 7 kilometrov od kráteru sopky. Varovala tiež ľudí na neďalekom ostrove Tagulandang pred cunami, ak sa časť sopky zrúti do mora. TASR informuje podľa agentúry AP

Video, ktoré zverejnila Národná pátracia a záchranná agentúra, ukazuje evakuáciu asi stovky dedinčanov z ostrova Tagulandang na námornej lodi. Stovky ďalších čakali v prístave na evakuáciu.

Hovorca agentúry Abdul Muhari uviedol, že 11.000 až 12.000 ľudí žijúcich v 7-kilometrovej nebezpečnej zóne bude prevezených do vládnych prístreškov. Utorková erupcia zatemnila oblohu a posypala niekoľko dedín popolom, štrkom a kameňmi. Neboli hlásené žiadne obete. Sopka Ruang vybuchla naposledy 17. apríla, úrady vtedy evakuovali viac ako 11.000 ľudí.

Seizmická a vulkanická aktivita je v Indonézii pomerne častá. Súostrovie leží na tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu. Ruang s nadmorskou výškou 725 metrov patrí medzi približne 130 aktívnych sopiek v Indonézii.