Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Indonézska sopka Sinabung sa opäť prebudila k životu

Erupcia indonézskej sopky Sinabung na ostrove Sumatra v Kare vo štvrtok 11. marca 2021. Foto: TASR/AP

Indonézia má najväčší počet aktívnych sopiek na svete - je ich približne 130 a výbuchy 77 z nich sa datujú ešte pred začiatkom 17. storočia.

Jakarta 11. marca (TASR) - Sopka Sinabung na indonézskom ostrove Sumatra vo štvrtok vybuchla, pričom chrlila popol do výšky 1000 metrov. Podľa agentúry DPA úrady nehlásili zranených ani mŕtvych.

Sinabung vybuchuje s prestávkami už celé roky. V roku 2016 zahynulo deväť dedinčanov po tom, čo sopka vyvrhla plyn a vulkanické materiály - známe ako pyroklastický prúd. Úrady dedinčanom odporučili, aby sa zdržiavali mimo zakázanej zóny, ktorú vyhlásili v okruhu približne tri až päť kilometrov od krátera sopky.

Sopka Sinabung chrlila popol k oblohe aj 25. februára, a to do výšky 1500 metrov. Erupcia trvala vyše tri minúty. Obete neboli hlásené.

Ľudia sledujú erupciu indonézskej sopky Sinabung na ostrove Sumatra v Kare vo štvrtok 11. marca 2021.
Foto: TASR/AP


Indonézia má najväčší počet aktívnych sopiek na svete - je ich približne 130 a výbuchy 77 z nich sa datujú ešte pred začiatkom 17. storočia.

Indonézia, ktorá je najväčším súostrovím sveta, sa nachádza v tzv. Ohnivom kruhu, čo je oblúk sopiek a tektonicky nepokojných oblastí obopínajúcich tichomorskú panvu.