Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Indonézska vláda dostala pod kontrolu nepokoje v Západnej Papue

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri nepokojoch v tamojšom hlavnom meste Manokwari boli poškodené aj podniky, stromy a vozidlá.

Jakarta 20. augusta (TASR) - Indonézske úrady opätovne získali kontrolu nad situáciou vo východnej provincii Západná Papua, kde demonštranti podpálili budovu regionálneho parlamentu. Pri nepokojoch v tamojšom hlavnom meste Manokwari boli poškodené aj podniky, stromy a vozidlá, informuje stanica BBC.

Nepokoje vypukli v pondelok v súvislosti s tvrdeniami o rasizme voči papuánskym študentom v iných oblastiach Indonézie. Posledná vlna hnevu pramení z incidentu, ktorý sa stal počas uplynulého víkendu v meste Surabaja v provincii Východná Jáva. Polícia tam zatkla 43 študentov po tom, ako sa objavili správy, že pred ich budovou sa počas osláv Dňa nezávislosti našla poškodená indonézska zástava.

Polícia vtrhla do budovy z obáv, že dav ľudí "bol blízko napadnutia" tejto skupiny študentov. Podľa aktivistov policajti pri zásahu použili slzotvorný plyn.

Guvernér provincie Papua Lukas Enembe uviedol, že ľudia boli rozhnevaní, pretože počas incidentu miestni obyvatelia a činitelia použili "extrémne rasistické slová". Guvernér Východnej Jávy sa v televíznom vystúpení ospravedlnil.

Územie, ktoré dnes zahŕňa provincie Papua a Západná Papua, sa stalo za sporných podmienok súčasťou Indonézie v 60. rokoch 20. storočia. Táto bývalá holandská kolónia sa vyhlásila za nezávislú v roku 1961, ale jej väčší západný sused nad ňou neskôr prevzal kontrolu.

V roku 1969 sa konalo referendum o jej suverenite. Hoci naň dohliadala OSN, mnohí považujú hlasovanie za zmanipulované, keďže sa na ňom mohlo zúčastniť iba niečo vyše 1000 osôb. V oblasti doteraz pôsobí separatistické hnutie, pričom indonézske úrady čelia obvineniam z porušovania ľudských práv v danom regióne.

Indonézska vláda považuje Papuu za integrálnu súčasť krajiny. Tento región je veľmi bohatý na nerastné zdroje a je domovom celosvetovo najväčšej bane na zlato - jedného z najväčších daňových poplatníkov v Indonézii.