Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Indonézsky ostrov Sumatru zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 6,2

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Epicentrum zemetrasenia sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo 48 kilometrov južne až juhovýchodne od mesta Singkil ležiaceho v provincii Aceh.

Jakarta 16. januára (TASR) — Zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo v pondelok ráno indonézsky ostrov Sumatra. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na indonézsky Úrad pre meteorológiu, klimatológiu a geofyziku (BMKG).

Epicentrum zemetrasenia sa podľa americkej geologickej služby USGS nachádzalo 48 kilometrov južne až juhovýchodne od mesta Singkil ležiaceho v provincii Aceh. Hypocentrum bolo v hĺbke 37 kilometrov. Otrasy boli zaznamenané okolo 06.30 h miestneho času (v nedeľu o 23.30 h SEČ).

BMKG po zemetrasení nevydal varovanie pre prívalovými vlnami cunami. Podľa indonézskej civilnej ochrany neboli bezprostredne k dispozícii správy o obetiach alebo materiálnych škodách.

"Zemetrasenie vyvolalo paniku. Bolo cítiť tri až desať sekúnd v štyroch okresoch v provinciách Aceh a Severná Sumatra," uviedol Abdul Muhari, hovorca úradu pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

Indonéziu často postihujú zemetrasenia, keďže leží na tichomorskom tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú viaceré tektonické platne. Viac ako 600 ľudí zomrelo v vlani v novembri pri zemetrasení s magnitúdou 5,6, ktoré postihlo najľudnatejší ostrov Jáva.