Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Indonézsky prezident sa stretne s Putinom i Zelenským

Na archívnej snímke indonézsky prezident Joko Widodo. Foto: TASR/AP

Widodo bude prvým prezidentom ázijskej krajiny, ktorý navštívi Kyjev a Moskvu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Jakarta 22. júna (TASR) - Indonézsky prezident Joko Widodo navštívi na budúci týždeň Rusko a Ukrajinu a stretne sa s vrcholnými predstaviteľmi týchto znepriatelených krajín. Oznámila to v stredu indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Marsudiová uviedla, že Widodo bude prvým prezidentom ázijskej krajiny, ktorý navštívi Kyjev a Moskvu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

"Prezident sa samozrejme stretne s (ukrajinským) prezidentom Volodymyrom Zelenským a (ruským) prezidentom Vladimirom Putinom," povedala Marsudiová.

Widodo odcestuje do Moskvy a Kyjeva po tom, ako sa zúčastní na summite skupiny G7 v Nemecku, ktorý sa koná v dňoch 26. a 27. júna, dodala šéfka indonézskej diplomacie. Presný termín návštevy však nešpecifikovala.

"Prezident Widodo sa rozhodol, že sa pokúsi prispieť (k mieru na Ukrajine), nechce totiž zostať nečinný," uviedla Marsudiová. Konflikt na Ukrajine je podľa nej "mimoriadne komplikovaný".
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

"Táto návšteva je súčasťou úsilia o riešenie potravinovej krízy spôsobenej vojnou, ktorej dopady pociťujú všetky krajiny," dodala ministerka.

V marci Indonézia hlasovala za rezolúciu Valného zhromaždenia OSN, ktorá odsúdila ruskú agresiu voči Ukrajine. Jakarta však Moskvu za jej kroky verejne nekritizovala.

Indonézia v súčasnosti predsedá zoskupeniu G20. Widodo pozval na novembrový summit tejto skupiny šéfa Kremľa i Zelenského aj napriek tomu, že Kyjev nie je jej členom.

S účasťou Putina na summite G20 nesúhlasia Spojené štáty a ich partneri, ktorí žiadajú, aby bola Moskva za svoju inváziu na Ukrajinu zo zoskupenia vylúčená.