Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Indonézsky prezident odovzdal Putinovi odkaz od Zelenského

Na snímke vpravo ruský prezident Vladimir Putin a vľavo indonézsky prezident Joko Widodo počas stretnutia v Kremli v Moskve 30. júna 2022. Foto: TASR/AP

Putin označil rozhovor s Widodom za produktívny. "Som presvedčený, že dnes dosiahnuté dohody ešte viac posilnia rusko-indonézske partnerstvo," dodal.

Moskva 30. júna (TASR) - Indonézsky prezident Joko Widodo vo štvrtok odovzdal šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi odkaz od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uviedol to samotný Widodo po tom, ako v Moskve rokoval s Putinom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Widodo povedal, že je pripravený pomôcť sprostredkovať komunikáciu medzi ruským a ukrajinským prezidentom. O obsahu Zelenského odkazu žiadne podrobnosti neposkytol.

"Hoci je situácia stále komplikovaná, je dôležité smerovať k urovnaniu sporu a otvorenému dialógu," uviedol indonézsky prezident, ktorý si podľa vlastných slov želá skoré ukončenie vojny na Ukrajine.

Všetkých svetových lídrov zároveň vyzval, aby "oživili ducha" vzájomnej spolupráce.

Putin označil rozhovor s Widodom za produktívny. "Som presvedčený, že dnes dosiahnuté dohody ešte viac posilnia rusko-indonézske partnerstvo," dodal.

Rusko sa v súčasnosti snaží posilniť spoluprácu s krajinami v Ázii a Afrike, aby vyvážilo vplyv sankcií, ktoré naň Západ uvalil pre rozpútanie vojny na Ukrajine.

Indonézia v súčasnosti zastáva rotujúce predsedníctvo v skupine G20 a teda usporadúva aj tohtoročný summit, ktorý sa bude konať 15. - 16. novembra na ostrove Bali. V apríli Jakarta oznámila, že na schôdzku pozvala aj Putina. Západné krajiny však trvajú na tom, aby bol šéf Kremľa zo summitu G20 vylúčený.

Widodo v stredu navštívil Kyjev, kde hovoril so Zelenským. Ukrajinský líder mu povedal, že na novembrovom summite G20 sa zúčastní v závislosti od toho, kto budú jeho ďalší "účastníci", hoci Putina výslovne nemenoval.

Kremeľ v pondelok uviedol, že Putin sa plánuje na summite G20 zúčastniť osobne, hoci o tejto otázke stále panujú nejasnosti.