Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Indonézsky prezident podľa súdu zanedbal právo občanov na čistý vzduch

Aktivista s maskou na tvári ukazuje mobilný telefón s nápisom Čistý vzduch počas protestu pred budovou súdu v Jakarte vo štvrtok 16. septembra 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Prezident, ministri a guvernéri musia v súlade s rozhodnutím súdu napraviť štandardy v oblasti kvality vzduchu v krajine tak, aby dostatočne chránili zdravie ľudí.

Jakarta 17. septembra (TASR) - Indonézsky súd vo štvrtok rozhodol, že prezident Joko Widodo a ďalší šiesti poprední predstavitelia krajiny zanedbali právo občanov na čisté ovzdušie. Súčasne im nariadil, aby zabezpečili zlepšenie zlej kvality vzduchu v hlavnom meste Jakarta. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Skupina 32 obyvateľov krajiny sa obrátila na súd pred dvoma rokmi. Zažalovala prezidenta Widoda, ministrov ministrom životného prostredia, zdravotníctva a vnútra, ale aj guvernérov troch indonézskych provincií, ktorí podľa stažovateľov zanedbali opatrenia proti znečisteniu ovzdušia.

Trojica sudcov napokon vo štvrtok - po opakovaných odkladoch - jednohlasne rozhodla v prospech skupiny občanov.
Na archívnej snímke indonézsky prezident Joko Widodo.
Foto: TASR/AP

Prezident, ministri a guvernéri musia v súlade s rozhodnutím súdu napraviť štandardy v oblasti kvality vzduchu v krajine tak, aby dostatočne chránili zdravie ľudí vrátane ohrozených skupín občanov, ako aj kvalitu životného prostredia a ekosystémov.

Súd však zamietol tú časť žaloby, na základe ktorej sa mal Widodo v otázke znečistenia ovzdušia dopustiť aj porušenia ľudských práv. To, či sa vláda voči rozsudku odvolá, nebolo bezprostredne jasné, píše AP.