Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Iniciatíva ComPAct posilní a zmodernizuje vnútroštátne správne orgány

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

EK navrhla 25 opatrení s cieľom podporiť spoluprácu medzi orgánmi verejnej správy.

Brusel 25. októbra (TASR) — Európska komisia (EK) prijala v stredu nové oznámenie o posilnení európskeho administratívneho priestoru (ComPAct), v ktorom sa navrhujú konkrétne opatrenia na pomoc orgánom verejnej správy, aby napĺňali potreby občanov a podnikov v celej Európe. Informuje o tom spravodajca TASR.

ComPAct je prvým komplexným súborom opatrení na podporu modernizácie vnútroštátnych správnych orgánov a na posilnenie ich cezhraničnej spolupráce tak, aby mohli riešiť spoločné výzvy spoločnými silami.

EK navrhla 25 opatrení s cieľom podporiť spoluprácu medzi orgánmi verejnej správy a pripraviť ich na súčasné a budúce výzvy, posilniť kapacitu orgánov verejnej správy na ich digitálnu transformáciu a tiež posilniť schopnosť orgánov verejnej správy podnecovať zelenú transformáciu a budovať odolnosť.

ComPAct novinárom predstavila eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová, podľa ktorej posilnenie kapacity orgánov verejnej správy v EÚ a na vnútroštátnej, regionálnej a miestnej úrovni je zásadné pre zabezpečenie úspechu a modernizácie Európy.

"Orgány verejnej správy stoja v popredí pri dosahovaní našich spoločných cieľov — od riadenia štrukturálnych zmien cez vykonávanie politiky až po uskutočňovanie strategických reforiem," povedala komisárka.

EK bude vykonávať opatrenia predovšetkým prostredníctvom Nástroja technickej podpory (TSI) a iných dostupných finančných prostriedkov EÚ, ako je program Digitálna Európa, a bude spolupracovať so všetkými členskými štátmi a zainteresovanými stranami v snahe zabezpečiť čerpanie týchto zdrojov.

Členské štáty sa môžu zapojiť do iniciatívy ComPAct vlastným tempom a podľa vlastných potrieb a inštitucionálnej štruktúry. Predložené nástroje, metodiky, partnerská podpora a výmena osvedčených postupov pomôžu členským štátom učiť sa jeden od druhého, inovovať a zlepšovať efektívnosť ich verejnej správy.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)