Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Inštitúcie EÚ sa zhodli na harmonizácii trestov za obchádzanie sankcií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Nové pravidlá umožnia trestať tých, čo obchádzajú sankcie EÚ uvalené na Rusko.

Brusel 12. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) privítala v utorok dosiahnutú politickú dohodu dosiahnutú medzi Európskym parlamentom (EP) a Radou EÚ o harmonizácii trestných činov a sankcií za porušenie reštriktívnych opatrení prijatých na úrovni EÚ. Nové pravidlá umožnia trestať tých, čo obchádzajú sankcie EÚ uvalené na Rusko, informuje spravodajca TASR.

Komisia tento návrh predložila vlani v decembri. V správe pre médiá uviedla, že zatiaľ čo ruská agresia proti Ukrajine pokračuje, je prvoradé, aby boli prijaté sankcie EÚ plne implementované a porušenie týchto opatrení bolo potrestané. Nové pravidlá súvisia so smernicou EÚ o vymáhaní a konfiškácii majetku, ktorú v utorok predbežne schválil aj europarlament a Rada EÚ.

Po prijatí budú nové pravidlá harmonizovať príslušné trestné činy súvisiace s porušením sankcií a trestov za tieto trestné činy v celej EÚ a uľahčia vyšetrovanie a stíhanie takýchto porušení rovnakým spôsobom vo všetkých členských štátoch. Zavedie sa tiež rovnaká úroveň pokút vo všetkých členských štátoch, čím sa odstránia existujúce právne medzery a zvýši sa odstrašujúci účinok porušovania sankcií EÚ.

Nové pravidlá budú obsahovať zoznam trestných činov súvisiacich s porušovaním a obchádzaním sankcií EÚ, ako napríklad: nezmrazenie majetku podliehajúcemu sankčnému režimu; porušovanie zákazov cestovania a zbrojných embárg; poskytovanie zakázaných alebo obmedzených ekonomických a finančných služieb; prevod finančných prostriedkov na tretiu stranu alebo poskytnutie nepravdivých informácií s cieľom zatajiť finančné prostriedky, ktoré mali byť pôvodne zmrazené.

Uvedené pravidlá stanovia aj spoločné základné normy pre tresty pre fyzické aj právnické osoby vrátane trestu odňatia slobody v trvaní najmenej päť rokov za určité trestné činy a rozšírené pravidlá o zmrazení a konfiškácii príjmov a majetku, na ktorý sa vzťahujú sankcie EÚ.

Európsky parlament a Rada EÚ musia túto politickú dohodu ešte formálne odsúhlasiť. Smernica nadobudne účinnosť 20. deň po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Komisia pripomenula, že sankcie sú jedným z hlavných nástrojov EÚ na presadzovanie cieľov spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky, medzi ktoré patrí ochrana hodnôt EÚ, jej základných záujmov a bezpečnosti, upevňovanie a podpora demokracie, právneho štátu, ľudských práv a zásad medzinárodného práva, zachovanie mieru, predchádzanie konfliktom a posilňovanie medzinárodnej bezpečnosti.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)