Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Inštitút tlače: EÚ musí riešiť narušenie plurality médií v Maďarsku

Na archívnej snímke Margrethe Vestagerová. Foto: TASR/AP

Medzi 16 organizácií, ktoré list podpísali, patria európske organizácie ako Európska federácia novinárov (EFJ) či Európske centrum pre slobodu tlače a médií.

Brusel 2. septembra (TASR) - Koalícia 16 novinárskych organizácií a organizácií pre slobodu tlače a slobodu slova v stredu napísala výkonnej podpredsedníčke Európskej komisie Margrethe Vestagerovej otvorený list, v ktorom ju žiada o riešenie sťažností, podľa ktorých "maďarská vláda porušila európske pravidlá štátnej pomoci s cieľom podkopať pluralitu médií". Informuje o tom server 444.hu s odvolaním sa na Medzinárodný tlačový inštitút (IPI).

Medzi 16 organizácií, ktoré list podpísali, patria európske organizácie ako Európska federácia novinárov (EFJ) či Európske centrum pre slobodu tlače a médií, britská organizácia Article 19, ale aj americký Výbor na ochranu novinárov (CPJ).

V liste organizácie spomenuli maďarský mediálny zákon z roku 2011, ktorým podľa nich maďarská vláda "manipuluje mediálny trh". Napísali, že rozdelenie štátnej reklamy pre média pod vedením úradu premiéra Viktora Orbána je nerovnomerné: "Podporuje provládne média a nezávislé média naopak oberá o príjmy".

Ako príklad v liste uviedli maďarský portál Index.hu, v ktorom minulý mesiac podali viacerí novinári výpovede pre obavy zo straty nezávislosti tohto média. V liste predstavitelia organizácií uvádzajú, že v uplynulých rokoch nedostal portál Index.hu "prakticky nič zo štátnej reklamy, aj keď patril medzi lídrov trhu". Naopak provládny portál Origo.hu podľa nich zo štátnej reklamy ťažil.

EK sa doposiaľ nevyjadrila k podobným listom tejto koalície z rokov 2016 a 2018. Podľa organizácií však patrí ochrana nenarušenej hospodárskej súťaže medzi základné hodnoty EÚ, pričom vyjadrili obavy, že ak sa Komisia k situácii naďalej nebude vyjadrovať, podporí tým ďalšie zhoršenie situácie na maďarskom mediálnom trhu.