Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Putin vyplatí 114 eur utečencom, ktorí do Ruska prídu z Donbasu

Ľudia, ktorých evakuovali z mesta Doneck, metropole samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas, stoja pri autobuse v ruskej Rostovskej oblasti neďaleko hraníc s Ukrajinou v sobotu 19. februára 2022. Foto: TASR/AP

Na prijatie utečencov z Donbasu je pripravených 26 regiónov Ruska.

Moskva 20. februára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby urýchlene vyplatila po 10.000 rubľov (114 eur) každému utečencovi, ktorý do Rostovskej oblasti na juhu Ruska príde z Donbasu, oblasti na východe Ukrajiny ovládanej proruskými silami.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov informoval, že platby sa uskutočnia z rezervného fondu ruskej vlády, uviedla v nedeľu agentúra Interfax.

V Rostovskej oblasti na juhu Ruska platí od konca týždňa režim mimoriadnej situácie; Volgogradská a Voronežská oblasť sú od 19. februára kvôli evakuácii obyvateľov samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) v stave najvyššej pohotovosti.

Podľa Interfaxu je na prijatie utečencov z Donbasu pripravených 26 regiónov Ruska.

Samotní utečenci podľa spravodajského webu Znak.com novinárov informovali, že na hraniciach s Ruskou federáciou sa po začatí evakuácie tvorili dlhý kolóny áut.

"Tí, ktorí prekročia hranicu (do Ruska), nevedia, ako ďalej," uviedli a vysvetlili, že ubytovacie kapacity nestačia, je aj nedostatok jedla, chýbajú toalety i umyvárne. Medzi utečencami je veľa žien a malými deťmi.

Ľudia, ktorí čakajú na evakuáciu do Ruska, stoja pred autobusom v meste Doneck, metropole samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas v sobotu 19. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Mnohým evakuovaným sa nedarí spojiť sa telefonicky s príbuznými v Rusku a nemajú ani možnosť vrátiť sa, lebo ruské pohraničné úrady ľudí späť na územie Ukrajiny nepúšťajú.

Spravodajský web Znak.com tvrdí, že mnohí ľudia vysídlení zo samozvaných proruských republík v Donbase sú "rozhorčení, že ich v noci vyviedli von, za kvílenia sirén, naložili do autobusov" a odviezli, pričom následne bola hranica pre vstup na okupované územie Ukrajiny uzavretá.

Ukrajinský novinár Denis Kazanskyj zverejnil na sieti Facebook video, v ktorom figurujú "obyvatelia Donbasu deportovaní do Ruska a pobúrení podmienkami presídlenia".

Správanie sa úradov k evakuovaným označil Kazanskyj za "výsmech ľuďom v mene propagandistického obrazu".

Dve ženy sedia v autobuse a čakajú na evakuáciu do Ruska v meste Doneck, metropole samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo východoukrajinskom regióne Donbas v sobotu 19. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinská ombudsmanka pre ochranu ľudských práv Ľudmyla Denisovová už v piatok uviedla, že proruské úrady z Donbasu odvádzajú starých ľudí a deti "prakticky násilím". Vyzvala ľudí, ktorí žijú na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny, aby "nepodľahli provokáciám okupantov a zachovali pokoj".

Ozbrojené konflikty medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami v Donbase prebiehajú od roku 2014, keď Rusko obsadilo a anektovalo polostrov Krym. Na území Doneckej a Luhanskej oblasti separatisti vyhlásili ľudové republiky - Ukrajina ich označuje termínom "dočasne okupované územia".

Vo štvrtok, 17. februára, sa situácia v Donbase prudko vyhrotila. Podľa veliteľstva ukrajinských síl bolo ostreľovaných 30 osád na územiach kontrolovaných Ukrajinou, zasiahnutá bola materská škola a niekoľko škôl, kde boli v tom čase deti. Zranili sa dvaja vojaci a päť civilistov.

Ostreľovanie pokračovalo aj ďalšie dni - vrátane nedele, pričom útoky na svoje pozície hlásili aj proruské sily.

Ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie v ukrajinskom meste Novoluhansk.
Foto: TASR/AP


V tejto situácii DĽR a LĽR oznámili evakuáciu časti obyvateľstva do Ruska. Vodca militantov LĽR Leonid Pasečnik obvinil ukrajinské sily, že vytvorili "pôsobivú údernú skupinu" a údajne plánujú "hlboký prielom" na územie Luhanskej oblasti.

Ukrajinskí novinári upozorňujú na to, že v roku 2008, niekoľko dní pred inváziou do Gruzínska, Rusko evakuovalo obyvateľstvo Južného Osetska - rovnako ako sa to deje na Donbase v roku 2022.