Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Rusko podľa Peskova dovoz zahraničných vakcín proti covidu nezvažuje

Na archívnej snímke Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Rusko doteraz vyvinulo štyri vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Moskva 15. júla (TASR) – Ruská vláda vo štvrtok oznámila, že o dovoze zahraničných vakcín proti koronavírusu na ruský trh neuvažuje. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že krajina má dostatok vlastných očkovacích látok, informovala agentúra Interfax.

„Naše vlastné nám stačia," odpovedal Peskov na otázku novinárov o tom, či sa nediskutuje o dovoze vakcín zahraničnej výroby.

Podľa Peskova sa obyvatelia Ruska môžu dať zaočkovať jednou zo štyroch ruských vakcín, ktorých dodávky sú „dostatočne pravidelné".

Vláda však podľa Peskova v súčasnosti rokuje o vzájomnom uznávaní ruských a európskych vakcín.

„Téma vzájomného uznávania očkovacích látok je téma, ktorá je v súčasnosti na programe dňa. Dúfame, že pri dialógu s EÚ sa nám podarí túto tému prerokovať a dospieť k istým riešeniam,"
uviedol Peskov.

Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško už skôr v júli uviedol, že niekoľko zahraničných výrobcov vakcín podalo žiadosť o registráciu svojich očkovacích látok v Ruskej federácii.

Rusko doteraz vyvinulo štyri vakcíny proti ochoreniu COVID-19, pripomína Interfax. Týmto vakcínami sú Sputnik V a Sputnik Light z Gamalejovho vedeckovýskumného inštitútu epidemiológie a mikrobiológie, EpiVacCorona vyvinutá Štátnym vedeckým centrom virológie a biotechnológie Vektor a CoviVac vyvinutý Federálnym vedeckým centrom pre výskum a vývoj imunobiologických prípravkov M. P. Čumakova.

Rusko svojich obyvateľov očkuje proti koronavírusu len týmito štyrmi vakcínami.