Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Internetové a telefonické spojenie v pásme Gazy je úplne prerušené

Dym stúpa z pásma Gazy počas prebiehajúceho bombardovania izraelskou armádou v utorok 31. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Internetová a telekomunikačná sieť úplne vypadla aj minulý týždeň, ale cez víkend ju obnovili.

Gaza 1. novembra (TASR) - Internetové a telefonické spojenie bolo v stredu v pásme Gazy prerušené, informovala palestínska telekomunikačná spoločnosť. Je to už druhý takýto výpadok za necelý týždeň na palestínskom území, kde prebieha vojna. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Našim dobrým ľuďom v milovanej krajine s ľútosťou oznamujeme, že telekomunikačné a internetové služby sú v pásme Gazy úplne prerušené," napísala Palestínska telekomunikačná spoločnosť (Paltel) na sociálnej sieti X.

Internetová a telekomunikačná sieť úplne vypadla aj minulý týždeň, ale cez víkend ju obnovili.

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, vtedy obvinilo Izrael, že výpadok spôsobil preto, aby na palestínskom území "páchal masakre".

Palestínsky mobilný operátor Džawwál (patrí pod spoločnosť Paltel) pripísal vinu za výpadok služieb "ťažkému izraelskému bombardovaniu" pásma Gazy.

Táto pobrežná palestínska enkláva zažíva v posledných dňoch kruté boje medzi izraelskými pozemnými silami a militantmi, pretože Izrael si dal cieľ "rozdrviť" Hamas za to, že 7. októbra napadol izraelské územie a zabil tam vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael začal po 7. októbri intenzívne vzdušné útoky na palestínsku enklávu, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva ovládaného Hamasom zahynulo už viac než 8500 Palestínčanov, z nich dve tretiny boli ženy a deti.