Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Interpol vykonal rozsiahlu medzinárodnú raziu voči pašerákom dreva

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Brazílii za posledné roky zabili desiatky aktivistov bojujúcich proti výrubu pralesa. V Kolumbii sa kriminálne skupiny čoraz viac spoliehajú na ilegálnu ťažbu ako zdroj svojich príjmov.

Lyon 20. februára (TASR) - Interpol vykonal rozsiahlu medzinárodnú operáciu zameranú voči nelegálnemu výrubu a pašovaniu dreva z krajín Latinskej Ameriky, informovala v utorok stanica BBC.

Tri mesiace trvajúca koordinovaná akcia prebiehala v 12 štátoch Strednej a Južnej Ameriky. Medzinárodná policajná organizácia v spolupráci s miestnymi ozbrojenými zložkami preverila veľké množstvo firiem i jednotlivcov a vykonávala kontroly lodí, nákladných áut a prepravných kontajnerov.

Zatkla pritom takmer 200 podozrivých osôb a zaistila asi 50.000 kubických metrov nezákonne vyťaženého dreva v hodnote zhruba šesť miliónov eur. Podľa Interpolu bola operácia len prvým krokom v boji proti tejto trestnej činnosti.

Celkový objem globálneho čierneho obchodu s drevom sa odhaduje na približne 75 miliárd eur. Tento obchod je pritom spojený s nárastom vrážd a korupcie najmä v latinskoamerických krajinách, kde z neho profitujú zločinecké gangy pôsobiace v odľahlých lesnatých oblastiach.

V Brazílii za posledné roky zabili desiatky aktivistov bojujúcich proti výrubu pralesa. V Kolumbii sa kriminálne a povstalecké skupiny čoraz viac spoliehajú na ilegálnu ťažbu ako zdroj svojich príjmov a vo Venezuele zase dochádza k násilným stretom medzi príslušníkmi domorodých kmeňov a drevorubačmi, ktorí bezohľadne prenikajú na ich územie.