Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Invázia Ruska spustila najväčšiu vlnu utečencov od 2. svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Útoky Ruska na ukrajinskú infraštruktúru odrezali milióny ľudí od dodávok pitnej vody, tepla i elektriny.

Berlín 8. januára (TASR) - Invázia Ruska na Ukrajinu spustila najväčšiu utečeneckú vlnu od čias druhej svetovej vojny, uviedla v nedeľu predstaviteľka Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Nemecku Katharina Lumppová. Píše o tom agentúra DPA.

Z Ukrajiny ušlo už vyše než 7,9 milióna ľudí a ďalších 5,9 milióna je vnutorne vysídlených," nechala sa počuť Lumppová.

Súčet týchto osôb, takmer 14 miliónov, predstavuje viac než tretinu z celkového množstva obyvateľov Ukrajiny, ktorých je okolo 41 miliónov, sumarizuje DPA.

Lumppová dodala, že príspevok Nemecka na podporu utečencov v sume vyše 500 miliónov dolárov je po Spojených štátoch druhým najväčším. "S týmito peniazmi dokážeme utečencom pomôcť pri ich bezpečnosti a ochrane a ešte aj v mnohých iných veciach," priblížila predstaviteľka UNHCR.

V priebehu tejto zimy očakáva ďalšiu vlnu státisícov ukrajinských utečencov prichádzajúcich do Európy aj šéf Nórskej rady pre utečencov (NRC) Jan Egeland.

"Nikto nevie, koľko ich bude, avšak iste ich budú ešte státisíce, keďže strašné a protizákonné bombardovanie civilnej infraštruktúry robí život na mnohých miestach neúnosným," povedal ešte v polovici decembra Egeland, ktorý sa práve vtedy vrátil z Ukrajiny.

"Takže sa obávam, že kríza v Európe sa ešte viac prehĺbi a zatieni obdobné krízy inde vo svete," dodal.

Útoky Ruska na ukrajinskú infraštruktúru odrezali milióny ľudí od dodávok pitnej vody, tepla i elektriny. Moskva tvrdí, že neútočí na civilistov, ale že chce svojimi útokmi zmenšiť schopnosť Ukrajiny bojovať a prinútiť ju vyjednávať. Kyjev útoky na civilnú infraštruktúru označuje za vojnové zločiny, analyzuje agentúra Reuters.