Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Investigatívneho novinára v Bielorusku odsúdili na osem rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sergej Sacuk, šéfredaktor internetového periodika Ježednevnik, bol odsúdený v Minsku za údajné podnecovanie nenávisti, profesionálne pochybenie a prijímanie úplatkov.

Minsk 26. októbra (TASR) - Na osem rokov väzenia odsúdili v stredu v Bielorusku investigatívneho novinára Sergeja Sacuka. Vo vyhlásení to oznámilo Bieloruské združenie novinárov (BAŽ), na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

Sacuk (58), šéfredaktor internetového periodika Ježednevnik, bol odsúdený v Minsku za údajné podnecovanie nenávisti, profesionálne pochybenie a prijímanie úplatkov, uviedlo BAŽ. Zadržali ho vlani v decembri po tom, čo polícia vykonala prehliadku jeho bytu a pracoviska.

Sacukovi kolegovia tvrdia, že režim autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka ho trestá za vyšetrovanie korupčných škandálov v bieloruskom zdravotníctve a tiež za odhaľovanie klamstiev miestnych úradov týkajúcich sa pandémie koronavírusu.

AFP v tejto súvislosti pripomína, že keď covidová pandémia zasiahla Bielorusko, Lukašenko nebezpečenstvo vírusu dlho spochybňoval.

BAŽ na svojej webstránke vyjadrilo presvedčenie, že Sergej Sacuk bol v skutočnosti stíhaný a odsúdený za svoju novinársku činnosť na základe vykonštruovaných obvinení. Zároveň vyzvalo na jeho prepustenie na slobodu.

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna zaraďuje novinára Sacuka medzi 1344 politických väzňov aktuálne zadržiavaných v Bielorusku.