Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Investori výstavby chrámu v ruskom parku ustúpili, postavia ho inde

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/Pavol Demeš

Sponzormi stavby chrámu sú manažéri ťažobných spoločností, ktorí sa pod tlakom protestov rozhodli, že cirkevný objekt postavia na inom mieste.

Moskva 21. mája (TASR) - Nadácia sv. Kataríny, ktorá chcela v centre Jekaterinburgu, meste ležiacom v predhorí Uralu na východe európskej časti Ruska, postaviť nový pravoslávny chrám, sa svojich plánov vzdala. Nadácia tak urobila "v záujme pokoja a harmónie" a pod tlakom protestov občanov, ktorí si viac ako chrám želali zachovanie parku v centre priemyselného mesta.

Agentúra Interfax informovala, že stavební robotníci začali v utorok demontovať plot okolo budúceho staveniska. Následne sa začne s revitalizáciou trávnika, poškodeného počas protestov, a celého parku. Jeho obrancovia medzičasom vyzvali obyvateľov mesta, aby prišli v sobotu na brigádu a pomohli pri upratovaní.

Sponzormi stavby chrámu sú manažéri ťažobných spoločností, ktorí sa pod tlakom protestov rozhodli, že cirkevný objekt postavia na inom mieste. Medzičasom už vyzvali obyvateľov mesta, aby posielali svoje návrhy na vhodné lokality. Za prvých 24 hodín dostala jekaterinburská radnica vyše 3000 návrhov.

Na zmenu miesta stavby vyzval aj miestny metropolita Kirill, ktorý žiadal odstrániť stavebný plot v parku, pretože sa stal "symbolom odporu". Ako uviedol jeden z lídrov pravoslávneho mládežníckeho hnutia Alexander Mezenin, "informačná vojna vedená ruskou pravoslávnou cirkvou o výstavbu katedrály vo verejnom parku bola prehratá".

Počas prakticky každodenných protestov, ktoré sa začali 13. mája, došlo aj k fyzickým potýčkam medzi demonštrantmi a políciou. Zadržaných bolo takmer sto osôb. Do väzby ich bolo vzatých najmenej 30.

Spor o chrám v Jekaterinburgu sa stal v Rusku celoštátnou témou: vyjadril sa k nemu aj Kremeľ, ktorého hovorca Dmitrij Peskov označil protesty časti Jekaterinburčanov za provokáciu. Dodal, že zásah bezpečnostných zložiek proti nim bol oprávnený.

O výstavbe chrámu bolo rozhodnuté vlani na jeseň. Miestny spravodajský portál The Bell (thebell.io) napísal, že Chrám sv. Kataríny bol navrhnutý ako súčasť multifunkčného centra s bytmi, kanceláriami, fitnescentrom a podzemným parkoviskom. Zdroj sa pritom odoláva na materiály verejnej diskusie o návrhu územného plánu pre jeden z odvodov centra Jekaterinburgu. Tento projekt pripravila Nadácia sv. Kataríny - tá istá skupina uralských podnikateľov, ktorá sa chystala stavať aj chrám v parku.