Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Bruseli odklepli obnovu pravidiel o voľnom pohybe počas pandémie

Stella Kyriakidesová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ministri v utorok potvrdili, že pri cestovaní počas pandémie by mal postačovať platný digitálny COVID preukaz EÚ.

Brusel 25. januára (TASR) - Členské krajiny EU v utorok na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli dosiahli dohodu o aktualizácii pravidiel na uľahčenie bezpečného a voľného pohybu v priestore Únie počas pandémie ochorenia COVID-19. Európska komisia (EK), ktorá s týmto návrhom prišla vlani v novembri, dohodu medzi členskými krajinami privítala.

Eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová a eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders v spoločnom vyhlásení uviedli, že EK od začiatku pandémie predkladá riešenia na zaistenie a uľahčenie bezpečného a voľného pohybu v kontexte zdravotných opatrení, ktoré si vyžiadala pandémia.

"Úzka koordinácia na úrovni EÚ je nevyhnutná nielen pre fungovanie jednotného trhu, ale najmä pre stanovenie jasných podmienok pre cestujúcich v rámci EÚ a zaistenie ich bezpečnosti," uviedli komisári v správe pre médiá. Zdôraznili, že jasné a predvídateľné pravidlá umožňujúce bezpečné cestovanie fungujú aj vďaka "veľmi úspešným" digitálnym covidpasom, ktorých bolo v EÚ vydaných viac ako 1,2 miliardy.

Ministri v utorok potvrdili, že pri cestovaní počas pandémie by mal postačovať platný digitálny COVID preukaz EÚ. Je preto dôležité, aby všetky členské štáty naplnili túto dohodu a bezodkladne zaviedli dohodnuté pravidlá. Každý členský štát prijíma rozhodnutia na základe okolností, ktorým čelí, avšak variant omikron sa rozšíril po celej Európe a nastal čas zvážiť ukončenie dodatočných cestovných opatrení, ktoré viaceré členské štáty zaviedli v posledných týždňoch.

"Vyzývame všetky členské štáty EÚ, aby urýchlene zaviedli spoločné pravidlá s cieľom zabezpečiť koordináciu a jasné podmienky pre našich občanov a cestujúcich," uviedli Kyriakidisová a Reynders.

Ministri sa dohodli na kľúčových aktualizáciách odporúčania, čo v zásade znamená žiadne dodatočné obmedzenia pre držiteľov covidpasov. Požaduje sa zosúladenie obdobia ich platnosti, čiže 270 dní v prípade primárneho cyklu očkovania. Všetky opatrenia obmedzujúce voľný pohyb musia byť nediskriminačné a primerané a členské štáty by nemali odopierať vstup osobám cestujúcim z iných členských štátov.