Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Iohannis: Konflikt na Ukrajine Rumunsko neohrozuje

Rumunský prezident Klaus Iohannis, foto z archívu. Foto: TASR/DPA

Sme súčasťou najväčšej, najsilnejšej obrannej aliancie, aká kedy existovala, povedal Iohannis vo štvrtok pred začiatkom summitu NATO v Bruseli, na ktorom sa tiež zúčastňuje.

Bukurešť 24. marca (TASR) - Rumunský prezident Klaus Iohannis vo štvrtok povedal, že konflikt na Ukrajine Rumunsko neohrozuje a ani jeden obyvateľ jeho vlasti nemusí mať obavy. TASR správu prevzala z agentúry Agerpres.

Občania Rumunska majú podľa prezidenta v spojitosti so situáciou na Ukrajine obavy. "Musím veľmi jasne povedať, že ani jeden Rumun nemusí mať obavy. Sme súčasťou najväčšej, najsilnejšej obrannej aliancie, aká kedy existovala," povedal Iohannis vo štvrtok pred začiatkom summitu NATO v Bruseli, na ktorom sa tiež zúčastňuje.

Rumunskí vojaci sú podľa Iohannisa dobre vycvičení. "Môžem jednoznačne povedať, že Rumunsko nie je v nebezpečenstve; občania Rumunska sú vďaka našim ozbrojeným zložkám a (organizácii) NATO v bezpečí," dodal rumunský prezident.

Iohannis takisto pripomenul, že NATO rozhodlo o rozmiestnení štyroch nových bojových skupín Aliancie v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Umiestnenie jednej z týchto skupín v Rumunsko označil za "dobrý začiatok", približuje Agerpres.