Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

IOM: Obchodná loď zachránila pri brehoch Líbye 35 migrantov

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň zmizol v Stredozemnom mori preplnený gumený čln s 91 ľuďmi, ktorý sa vydal na plavbu z líbyjských brehov do Európy.

Tripolis 28. februára (TASR) - Posádka obchodnej lode zachránila pri pobreží Líbye 35 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať do Európy, a vrátila ich do Tripolisu, hlavného mesta tejto severoafrickej krajiny. V piatok to podľa agentúry AP oznámila Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

IOM na Twitteri uviedla, že migranti, ktorých zachránili vo štvrtok, dostali po vylodení v Tripolise zdravotnú pomoc.

"Zachraňovanie životov na mori je morálnou a právne záväznou povinnosťou. Je však neprijateľné, že migrantov naďalej vracajú do nebezpečného prístavu," uviedla IOM.

Líbya je hlavnou zastávkou pre migrantov, ktorí utekajú pred vojnou a chudobou z Afriky a Blízkeho východu do Európy. Podľa ľudskoprávnych organizácií utečencov premiestňujú do líbyjských zadržiavacích stredísk, kde často dochádza k zlému zaobchádzaniu a zneužívaniu.

Minulý týždeň zmizol v Stredozemnom mori preplnený gumený čln s 91 ľuďmi, ktorý sa vydal na plavbu z líbyjských brehov do Európy.

Správa o nezvestnom člne prišla v období kritiky, že Európska únia nepodniká dostatočné záchranné misie v Stredozemnom mori. Členské krajiny EÚ sa navyše dohodli na ukončení operácie zameranej proti pašovaniu migrantov a namiesto toho chcú vyslať vojenské lode, ktoré sa budú sústreďovať na dodržiavanie značne ignorovaného zbrojného embarga OSN v Líbyi. Embargo sa pokladá za kľúčové pre upokojenie tamojšej neutíchajúcej vojny.

Líbya sa zmieta v chaose od zosadenia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.