Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

IOM: Pandémia koronavírusu a opatrenia zmenili mobilitu vo svete

Afganskí utečenci s ochrannými rúškami nastupujú do lietadla pred ich odletom do Portugalska na medzinárodnom letisku v Aténach 28. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Sme svedkami paradoxu doposiaľ nevídaného v dejinách ľudstva, uviedol generálny riaditeľ IOM António Vitorino.

Ženeva 1. decembra (TASR) - Pandémia koronavírusu "radikálne zmenila" mobilitu vo svete a rast počtu medzinárodných migrantov pravdepodobne zostane slabší, kým budú v platnosti cestovné i ďalšie obmedzenia, uviedla v stredu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vo svojej správe. Informovala o tom agentúra AP.

IOM v dokumente Správa o migrácii vo svete 2022 predstavuje rozsiahly prehľad najnovších trendov v pohybe osôb všetkých typov – od ľudí utekajúcich pred vojnou a konfliktom až po zamestnancov hľadajúcich si prácu v zahraničí – i rekapituláciu posledných dvoch rokov svetovej mobility.

Organizácia v správe poukázala na "dramatický nárast" vo vnútornom vysídľovaní, teda pohybe vo vnútri krajín vyvolávanom prírodnými katastrofami, konfliktmi a násilím. V dôsledku obmedzení súvisiacich s pandémiou COVID-19 sa hranice za uplynulé dva roky sporadicky uzatvárali na celom svete, pripomína IOM.

Migranti po prekročení hranice z Bieloruska do Poľska v dedine Usnarz Gorny, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


"Sme svedkami paradoxu doposiaľ nevídaného v dejinách ľudstva," uviedol generálny riaditeľ IOM António Vitorino. "Zatiaľ čo miliardy ľudí boli účinne uzemnené (pandémiou) COVID-19, desiatky miliónov ďalších boli vysídlené v rámci svojej vlastnej krajiny," dodal.

Správa uvádza, že na celom svete je približne 281 miliónov medzinárodných migrantov na základe posledného úplného počtu z roku 2020, čo predstavuje 3,6 percenta svetovej populácie a nárast z 272 miliónov v roku 2019. Približne 60 percent týchto migrantov v minulom roku tvorili migrujúci pracovníci.

Správa IOM vyzdvihla "významné udalosti súvisiace s migráciou a vysídľovaním" vrátane konfliktov v krajinách ako Sýria, Jemen, Kongo, Stredoafrická republika a Južný Sudán, ako aj politickú a ekonomickú nestabilitu v krajinách ako Venezuela a Afganistan, píše AP. Zaoberá sa tiež vysídleniami súvisiacimi s klímou a počasím za uplynulé roky v krajinách ako Čína, Filipíny, Bangladéš, India, Haiti či Spojené štáty.