Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iračania si pripomenuli druhé výročie masových protestov

Protivládni demonštranti skandujú počas protestu na Námestí Tahrír v Bagdade 1. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Protestujúci vyčítali vláde rozsiahlu skorumpovanosť a sťažovali sa tiež na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť. Počas protestov prišlo o život takmer 600 ľudí.

Bagdad 1. októbra (TASR) - Stovky ľudí vyšli v piatok do ulíc irackého hlavného mesta Bagdad, aby si pripomenuli druhé výročie masových protestov a stovky obetí zásahu bezpečnostných zložiek. Informovala o tom agentúra AFP.

Iračania zaplnili ulice smerom k bagdadskému Námestiu oslobodenia (Mídán at-Tahrír), epicentru protestov v roku 2019, obkľúčení veľkým počtom príslušníkov poriadkovej polície. Niektorí niesli transparenty s nápismi ako "Kedy uvidíme vrahov za mrežami?" a "Nie skorumpovaným stranám, nie skorumpovaným politikom".

Protivládne demonštrácie v Bagdade a južnejšie položených častiach Iraku prebiehali od 1. októbra 2019. Protestujúci vyčítali vláde rozsiahlu skorumpovanosť a sťažovali sa tiež na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť. Počas protestov prišlo o život takmer 600 ľudí.

Protesty, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce ľudí, napokon utíchli v súvislosti s krviprelievaním i nástupom pandémie ochorenia COVID-19.

Piatkové zhromaždenia sa konali pred parlamentnými voľbami v krajine naplánovanými na 10. októbra. Pozorovatelia predpovedajú rekordne nízku účasť voličov.