Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Iracká armáda vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania

Iracké bezpečnostné sily bránia demonštrantom vstúpiť na federálny súd počas demonštrácie v Bagdade v Iraku v pondelok 29. augusta 2022. Foto: TASR / AP

Pondelkové nepokoje vypukli po tom, čo as-Sadr oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky.

Bagdad 29. augusta (TASR) - Iracká armáda v pondelok vyhlásila celoštátny zákaz vychádzania od 19.00 h miestneho času (18.00h SELČ) po tom, čo stúpenci irackého šiitského duchovného Muktadá as-Sadra vtrhli do vládnej budovy v bagdadskej zelenej zóne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Iracká armáda vyhlásila v pondelok najskôr zákaz vychádzania v hlavnom meste Bagdad. Spravila tak v reakcii na nepokoje, ktoré vypukli v bagdadskej tzv. zelenej zóne, kde sídlia kľúčové štátne inštitúcie aj zahraničné veľvyslanectvá. Pri týchto nepokojoch zahynuli dvaja stúpenci as-Sadra a ďalších 22 ľudí utrpelo zranenia, uviedli pre AFP zdravotníci.

Pondelkové nepokoje vypukli po tom, čo as-Sadr oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky. Počas nepokojov malo podľa očitých svedkov prísť aj k streľbe. Tú mali spustiť stúpenci proiránskej koalície Koordinačný rámec, ktorá je politickým rivalom Sadrovho bloku.

Muktadá as-Sadr v pondelok na Twitteri oznámil, že sa definitívne sťahuje z politiky pre patovú situáciu, ktorá nastala na irackej politickej scéne.

Táto situácia medzi as-Sadrom a jeho šiitskými rivalmi, ktorí majú blízko k Iránu, spôsobila, že Irak ostal zatiaľ najdlhšie obdobie bez vlády. Stúpenci as-Sadra od konca júla okupujú parlament a protestujú v blízkosti vládnych budov, čo zdržuje proces výberu nového prezidenta a premiéra krajiny.