Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Iracké parlamentné voľby vyhral šiitský duchovný Muktadá Sadr

Sympatizanti vplyvného populistického duchovného Muktadu Sadra držia transparent s jeho podobizňou po oznámení predbežných výsledkov nedeľňajších predčasných parlamentných volieb v Iraku v Bagdade v pondelok 11. októbra 2021. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Sunnitská strana Takaddum bude mať v novom parlamente 37 poslancov, Kurdská demokratická strana o šesť menej, uviedla agentúra Reuters.

Bagdad 30. novembra (TASR) - Hnutie šiitského duchovného Muktadá Sadra obsadí v novom irackom parlamente najviac kresiel – 73 z celkovo 329. Oznámila to v utorok volebná komisia po vyhodnotení odvolaní proti priebehu volieb, ktoré sa konali ešte 10. októbra, informovala agentúra AFP.

Tieto odvolania proti údajným volebným podvodom viedli k zmene výsledkov iba pri piatich budúcich poslancoch.

Sunnitská progresívna strana Takaddum predsedu parlamentu Muhammada Halbúsího bude mať v novom parlamente 37 poslancov, strana Vláda zákona bývalého premiéra Núrího Málikího 33 – o dva menej než podľa pôvodných výsledkov. Kurdská demokratická strana získala 31 mandátov a Vlastenecká únia Kurdistanu 18, uviedla televízia al-Džazíra.

Koalícia Fatah, ktorá sa skladá predovšetkým z ozbrojených skupín napojených na proiránske Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí), utrpela vo voľbách zdrvujúcu porážku a napriek odvolaniam si oproti pôvodnému výsledku nepolepšila – bude mať iba 17 poslancov.

Účasť vo voľbách dosiahla 44 percent – najmenej od zvrhnutia režimu Saddáma Husajna Spojenými štátmi v roku 2003.

Formovanie novej vlády pri takomto rozložení síl v parlamente môže trvať aj niekoľko mesiacov, upozorňuje al-Džazíra.