Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Irackého imáma odsúdili v Nemecku na viac ako desať rokov za mrežami

Abú Walá (vpravo), považovaný za hlavného šíriteľa teroristickej propagandy tzv. Islamského štátu v Nemecku, zdraví svojho právneho zástupcu Thomasa Kolla cez plexisklo na súde v meste Celle, spolkovej krajine Dolné Sasko na severozápade Nemecka v stredu 24. februára 2021. Foto: TASR/AP

Súd v severonemeckom meste Celle uznal 37-ročného imáma vinným z podporovania terorizmu a členstva v teroristickej organizácii. 

Hannover 24. februára (TASR) - Iracký imám Abú Walá, považovaný za hlavného predstaviteľa džihádistov z Islamského štátu (IS) v Nemecku, bol v stredu odsúdený na desať a pol roka odňatia slobody. Informovala o tom agentúra DPA.

Súd v severonemeckom meste Celle uznal 37-ročného imáma vinným z podporovania terorizmu a členstva v teroristickej organizácii. Abú Walá pôsobil v neslávne známej mešite v Hildesheime, ktorá priťahovala islamistov z celej krajiny, medzičasom ju však postavili mimo zákon.

Iračan Abú Walá a jeho sieť organizovali nábory zradikalizovaných mladých ľudí predovšetkým zo severozápadného Nemecka, následne finančne a logisticky zabezpečovali ich cesty do Iraku a Sýrie.

Trom ďalším spoluobžalovaným súd udelil tresty odňatia slobody až do výšky osem rokov.

Štvorica obžalovaných sa prvýkrát postavila pred súd v roku 2017 na základe obvinenia z podpory Islamského štátu a členstva v teroristickej organizácii.