Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Irackí lídri sa dohodli na potrebe konania predčasných volieb

Na archívnej snímke Muktadá as-Sadr. Foto: TASR/AP

Agentúra AFP súčasne pripomenula, že pondelková schôdzka sa uskutočnila týždeň po zrážkach Sadrových stúpencov s armádou a frakciami podporovanými Iránom.

Bagdad 5. septembra (TASR) - Najvyšší predstavitelia irackej exekutívy a hlavných politických strán sa v pondelok dohodli, že budú pracovať na usporiadaní predčasných volieb v záujme riešenia patovej situácie na irackej politickej scéne. Vplyvný šiitský duchovný Muktadá Sadr však túto schôdzku bojkotoval, informovala agentúra AFP.

AFP poznamenala, že predčasné voľby boli hlavnou požiadavkou Sadra a jeho stúpencov, ktorí žiadali rozpustenie parlamentu.

Agentúra AFP súčasne pripomenula, že pondelková schôdzka sa uskutočnila týždeň po zrážkach Sadrových stúpencov s armádou a frakciami podporovanými Iránom. Tie vypukli po tom, ako sadristi vtrhli do vládneho sídla v opevnenej a prísne stráženej tzv. zelenej zóne v Bagdade, kde sídlia vládne úrady a viaceré zahraničné zastupiteľstvá.

Počas týchto nepokojov prišlo o život viac ako 30 Sadrových stúpencov a stovky ďalších boli zranené.

Podľa irackej ústavy môže byť parlament rozpustený len absolútnou väčšinou hlasov poslancov snemovne, a to na základe žiadosti tretiny poslancov alebo na podnet premiéra odobrený prezidentom.

Sadrovi politickí rivali z proiránskeho Koordinačného rámca pritom podľa AFP chcú, aby bol nový predseda vlády vymenovaný ešte pred uskutočnením nových volieb.

Účastníci pondelkového stretnutia sa okrem toho opäť obrátili na vedenie sadristického hnutia a vyzvali ho, aby sa zúčastňovalo na stretnutiach, ktorých účastníci sa snažia nájsť riešenie patovej situácie na irackej politickej scéne.

AFP konštatovala, že dnešné stretnutie bolo druhým tohto druhu - prvé sa konalo v auguste a Sadr ho takisto bojkotoval.

Sadrov blok vyšiel z volieb, ktoré sa v Iraku konali v októbri minulého roka, ako najsilnejší politický subjekt - v zákonodarnom zbore má 73 poslancov, nie však väčšinu, a nepodarilo sa mu ani vytvoriť novú vládu.

Sadristický blok v júni stiahol svojich poslancov z parlamentu a samotný Muktadá as-Sadr v auguste vyhlásil, že "všetky strany" vrátane jeho vlastnej by sa mali vzdať vládnych pozícií, aby pomohli vyriešiť pretrvávajúcu krízu. Pred niekoľkými dňami Sadr oznámil, že pre vládnu krízu definitívne odchádza z politiky. Toto jeho vyhlásenie viedlo k spomínaným nepokojom v bagdadskej tzv. zelenej zóne.