Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iracký dezignovaný premiér Alláwí zostavil nový vládny kabinet

Muhammad Tawfík Alláwí, archívna snímka. Foto: TASR/AP

O vyjadrenie dôvery novej vláde by chcel Alláwí parlament požiadať na budúci týždeň.

Bagdad 19. februára (TASR) - Iracký dezignovaný premiér Muhammad Tawfík Alláwí v stredu oznámil, že zostavil nový vládny kabinet zložený z nestraníkov. O vyjadrenie dôvery novej vláde by chcel Alláwí parlament požiadať na budúci týždeň. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dezignovaný premiér v televíznom príhovore ďalej vyhlásil, že ak jeho kabinet získa dôveru, v prvom rade sa zameria na potrestanie osôb zodpovedných za životy stoviek demonštrantov, ktorí v posledných mesiacov zahynuli počas vlny násilných protivládnych protestov.

Alláwí ďalej avizoval, že jeho vláda zorganizuje v dohľadnom čase nové voľby, ktoré nebudú ovplyvnené "peniazmi, zbraňami a zasahovaním cudzích mocností". Zároveň pri tejto príležitosti požiadal občanov Iraku, aby dali jeho kabinetu šancu bez ohľadu na pretrvávajúcu "krízu dôvery vo všetko, čo súvisí s politikou", ktorú spôsobili jeho predchodcovia.

Alláwího (65), niekdajšieho ministra telekomunikácií, poveril zostavením novej vlády ešte 1. februára iracký prezident Barham Sálih po tom, ako musel v súvislosti s masovými nepokojmi odstúpiť premiér Ádil Abdal Mahdí.

Demonštrantov však Alláwího nominácia podľa agentúry Reuters neuspokojila, keďže ho vnímajú ako predĺženú ruku odstupujúcej garnitúry.

Protivládne demonštrácie v Bagdade a južnejšie položených častiach Iraku, kde prevažuje šiitské obyvateľstvo, prebiehajú od 1. októbra. Protestujúci vyčítajú doterajšej vláde pod vedením šiitov beznádejnú skorumpovanosť a sťažujú sa tiež na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť.

Počas protestov prišlo o život už takmer 500 ľudí - demonštrantov aj príslušníkov bezpečnostných síl.