Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iracký parlament bude vo štvrtok voliť prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Voľby prezidenta v irackom parlamente sa mali pôvodne konať najprv v zime, avšak boli preložené, pretože významné politické bloky toto hlasovanie bojkotovali.

Bagdad 11. októbra (TASR) - Iracký parlament bude vo štvrtok voliť nového prezidenta krajiny, informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP, odvolávajúcej sa na tlačové vyhlásenie predsedu parlamentu Muhammada Halbúsího.

Voľby prezidenta v irackom parlamente sa mali pôvodne konať najprv v zime, avšak boli preložené, pretože významné politické bloky toto hlasovanie bojkotovali. Potom sa mali uskutočniť na jar, ibaže parlament opakovane nedosiahol potrebné kvórum.

Funkciu prezidenta, ktorý zvolením získava štvorročný mandát, na základe dohovoru zastáva vždy príslušník kurdskej menšiny. Táto funkcia je prevažne formálna. Súčasným prezidentom je Barham Sálih.

Irak sa okrem toho v uplynulých mesiacoch dostal aj do vážnej vládnej krízy. Najvyšší predstavitelia exekutívy a hlavných politických strán sa v septembri napokon dohodli, že budú pracovať na usporiadaní predčasných volieb. Vplyvný šiitský duchovný Muktadá Sadr však túto schôdzku bojkotoval. K dohode došlo krátko po zrážkach Sadrových stúpencov s armádou a frakciami podporovanými Iránom. Počas týchto nepokojov prišlo o život viac ako 30 Sadrových stúpencov a stovky ďalších utrpeli zranenia.