Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér: Napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou sa končí

Na archívnej snímke iracký premiér Mustafa Kázimí. Foto: TASR/AP

Irak, ktorý susedí s oboma krajinami, hostil za posledný rok už päť kôl rokovaní zameraných na obnovenie vzťahov medzi sunnitskou Saudskou Arábiou a väčšinovo šiitským Iránom.

Bagdad 30. apríla (TASR) - Koniec dlhoročnému napätiu medzi regionálnymi blízkovýchodnými rivalmi Iránom a Saudskou Arábiou je už v dohľadne, povedal iracký premiér Mustafá Kázimí v rozhovore, ktorý bol v sobotu uverejnený v štátnom denníku As-Sabáh a informuje o ňom francúzska agentúra AFP.

Irak, ktorý susedí s oboma krajinami – aj s Iránom, aj so Saudskou Arábiou –, hostil za posledný rok už päť kôl rokovaní zameraných na obnovenie vzťahov medzi sunnitskou Saudskou Arábiou a väčšinovo šiitským Iránom.

Po skončení posledného kola týchto rozhovorov v Bagdade sa irackí predstavitelia začali vyjadrovať značne optimisticky a hovoriť už o následnom šiestom kole, alebo dokonca zašli vo svojom optimizme až tak ďaleko, že vážne uvažujú o vyhliadke na obnovenie saudskoarabsko-iránskych vzťahov, prerušených v roku 2016.

Každý z týchto dvoch štátov, Irán a Saudskoarabské kráľovstvo, podporujú iné rivalské strany v určitých regionálnych konfliktoch: napríklad v Jemene podporuje šiitských povstalcov húsíov Teherán, a Rijád zase stojí na čele medzinárodnej vojenskej koalície podporujúcej jemenskú vládu.

V roku 2016 napadli iránski demonštranti saudskoarabskú diplomatickú misiu v Iráne po tom, čo Saudskoarabské kráľovstvo popravilo šiitského duchovného Nimra an-Nimra. Odpoveďou Rijádu bolo prerušenie vzťahov s Teheránom.