Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér odsúdil americké nálety

Na archívnej snímke iracký premiér Mustafa Kázimí. Foto: TASR/AP

Spojené štáty podnikli cielené letecké údery na zariadenia v Iraku aj v Sýrii, ktoré využívajú polovojenské skupiny podporované Iránom.

Bagdad/Washington 28. júna (TASR) - Iracký premiér Mustafá Kázimí v pondelok odsúdil americké nálety z nedele večera na iracko-sýrskej hranici proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, pri ktorých podľa monitorujúcej organizácie SOHR zahynulo najmenej sedem bojovníkov týchto proiránskych skupín. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Odsudzujeme americký letecký úder, ktorého terčom bolo v noci zariadenie na irackom území pri sýrskej hranici, lebo predstavuje nehanebné a neprípustné porušenie irackej suverenity a irackej národnej bezpečnosti," uvádzalo sa vo vyhlásení úradu premiéra Kázimího.

Spojené štáty podnikli v nedeľu večer cielené letecké údery na zariadenia v Iraku aj v Sýrii, ktoré využívajú polovojenské skupiny podporované Iránom. Oznámilo to americké ministerstvo obrany, ako už skôr uviedla AFP.

Útoky nariadil prezident USA Joe Biden v rámci operácií na ochranu amerických vojakov po sérii útokov Iránom podporovaných skupín na americké záujmy v Iraku, uviedol hovorca Pentagónu John Kirby. Biden dal podľa neho v tejto súvislosti pokyn na ďalšie vojenské zásahy zamerané na narušenie a odradenie takýchto útokov.

Terčom "obranných presných leteckých úderov" boli operačné objekty a sklady zbraní na dvoch miestach v Sýrii a jednom v Iraku. Tieto lokality sa nachádzajú pri hranici oboch krajín a využívali ich viaceré milície na vykonávanie útokov bezpilotnými lietadlami na jednotky a základne USA v Iraku, vyplýva z oznámenia na webovej stránke amerického rezortu obrany.