Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér odvolal za požiar v nemocnici ministra zdravotníctva

Na archívnej snímke iracký premiér Mustafa Kázimí. Foto: TASR/AP

Podľa irackých služieb civilnej ochrany nemala nemocnica žiadny protipožiarny systém a falošné stropy umožnili plameňom rýchlo sa rozšíriť aj na vysoko horľavé produkty.

Bagdad 25. apríla (TASR) - Iracký premiér Mustafá Kázimí v nedeľu odvolal ministra zdravotníctva Hasana Támimího, ktorého polícia vyšetruje za tragický požiar v bagdadskej nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19, kde v noci na nedeľu zahynulo 82 ľudí a ďalších 110 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s tým, že prípad vyvolal hnev medzi Iračanmi.

Premiér odvolal aj guvernéra Bagdadu Muhammada Džábira a ďalších vysokopostavených predstaviteľov oblasti, kde sa nachádza spomínaná Nemocnica Ibn al-Chatíba. Takisto budú vyšetrovaní.

"Výsledok tohto vyšetrovania bude vláde predložený do piatich dní," uviedol premiér vo vyhlásení. Dodal, že vyhlasuje tri štátneho smútku za obeťami. Parlament oznámil, že pondelkové zasadnutie venuje nešťastiu.

Požiar sa začal výbuchom spôsobeným "poruchou v skladovacom priestore s kyslíkovými nádržami", uviedli zdroje z lekárskeho prostredia.

Na miesto prišli hasiči a začali bojovať s plameňmi, ktoré sa podľa prvých správ rozhoreli na druhom poschodí Nemocnice Ibn al-Chatíba na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), kde ležali tí najťažší pacienti s covidom. Požiar sa uprostred noci rýchlo rozšíril po viacposchodovej budove. Tímy civilnej ochrany ho uhasili v nedeľu v skorých ranných hodinách.

Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch.

Podľa irackej komisie pre ľudské práva 28 z obetí boli pacienti, ktorých museli odpojiť z umelej pľúcnej ventilácie, aby za pomoci iných mohli uniknúť pred plameňmi.

Pri lôžku 30 pacientov na JIS sa nachádzali desiatky ich príbuzných.

Podľa irackých služieb civilnej ochrany "nemala nemocnica žiadny protipožiarny systém a falošné stropy umožnili plameňom rýchlo sa rozšíriť aj na vysoko horľavé produkty".

Tieto služby dodali, že hasiči na miesto požiaru meškali, pretože nemocnica sa nachádza na odľahlom, poľnohospodárskom predmestí Bagdadu.

Desaťročia konfliktov a nedostatočné investície sa podpísali pod chabú úroveň irackých nemocníc, ktoré zápasia s nedostatkom liekov a nemocničných lôžok.

V stredu prekročil počet prípadov covidu v krajine jeden milión, čo je najviac zo všetkých arabských štátov.