Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér žiada od USA rozhodnutie o spôsobe odsunu vojakov

Demonštranti pália americkú vlajku počas protestu proti zabitiu generála Solejmáního v uliciach Teheránu 3. januára 2020. Americká armáda zabila v Iraku vysokopostaveného iránskeho generála Kásema Solejmáního. Pri nálete bol okrem Solejmáního zabitý aj abú Mahdí Muhandis, zástupca veliteľa irackých Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU) ako aj päť ďalších osôb, uvádza agentúra AP. Foto: TASR

Požiadavka podľa nej zaznela v telefonáte medzi Mahdím a Pompeom v noci na piatok.

Bagdad 10. januára (TASR) - Iracký premiér v demisii Ádil Abdal Mahdí požiadal amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, aby vyslal do Iraku delegáciu, ktorej úlohou bude vypracovať mechanizmus odsunu amerických vojakov z tejto blízkovýchodnej krajiny. Mahdího kancelária to uviedla v piatok vo vyhlásení, ktoré prevzala agentúra AP.

Požiadavka podľa nej zaznela v telefonáte medzi Mahdím a Pompeom v noci na piatok. Iniciátorom tohto rozhovoru bol Pompeo, ktorému Mahdí povedal, že Irak odmieta akékoľvek narúšanie svojej zvrchovanosti. Narážal tým na útoky iránskych síl na amerických vojakov v Iraku, ale aj narušenie irackého vzdušného priestoru pri nálete minulý týždeň, keď americké sily zabili pri bagdadskom letisku jedného z najvýznamnejších iránskych generálov.

Požadovaný mechanizmus má viesť k naplneniu uznesenia irackého parlamentu, ktoré vyzýva vládu, aby z Iraku vyhostila amerických a ďalších zahraničných vojakov. Mahdí povedal Pompeovi, že "americké sily vstúpili do Iraku a v irackom vzdušnom priestore lietajú drony bez povolenia od irackých orgánov, čo je porušením bilaterálnych dohôd".

Iracký premiér už v predchádzajúcich dňoch verejne oznámil, že americkí vojaci musia odísť z jeho krajiny. Reagoval tak na cielený útok amerického dronu pri letisku v Bagdade, pri bol zabitý vplyvný iránsky generál Kásem Solejmání.