Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Iracký prezident kritizoval turecké bombardovanie kurdského regiónu

Iracký prezident Abdal Latíf Rašíd. Foto: TASR/AP

Turecko opakovane útočí proti Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá pôsobí aj v irackom Kurdistane.

Bagdad 8. apríla 2023 (TASR) - Iracký prezident Abdal Latíf Rašíd v sobotu odsúdil Turecko za bombardovanie okolia letiska v meste Sulejmania v autonómnej kurdskej oblasti na severe Iraku. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Turecké vojenské operácie proti regiónu Kurdistan pokračujú, posledným bolo bombardovanie (piatok) proti civilnému letisku Sulejmania," uviedol Rašíd vo vyhlásení. Takýto čin nemá "žiadne právne opodstatnenie", dodal.

Podobné činy tureckých síl podľa neho slúžia len na "terorizovanie civilistov pod zámienkou, že v Iraku sú prítomné nepriateľské sily". Rašíd má kurdskú národnosť a pochádza zo Sulejmanie.

Turecko opakovane útočí proti Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá pôsobí aj v irackom Kurdistane. Turecko a jeho spojenci PKK považujú za "teroristickú" organizáciu. Ankara sa ju opakovane snaží zlikvidovať nielen na svojom území, ale proti jej bojovníkom útočí počas vzdušných a pozemných operácií aj v susednom Iraku.

V pondelok Turecko zastavilo lety z letiska Sulejmania až do 3. júla, pričom obvinilo PKK zo zvýšenej aktivity na letisku a v jeho okolí. Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že aktivity PKK predstavujú "hrozbu" pre leteckú bezpečnosť.

PKK viedla v Turecku povstanie, ktoré si od roku 1984 vyžiadalo desaťtisíce obetí.