Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

ROZSIAHLA SPRENEVERA: Odhalili ju audítori v Iraku

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Tento škandál je skúškou novej irackej vlády, ktorá sa vytvorila koncom októbra po dlhej politickej kríze, analyzuje AP.

Bagdad 22. novembra (TASR) - Audítori v Iraku odhalili rozsiahly finančný podvod, v rámci ktorého podnikatelia a predstavitelia úradov i štátni zamestnanci spreneverili približne 2,5 miliardy z daňového úradu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Tento škandál je skúškou novej irackej vlády, ktorá sa vytvorila koncom októbra po dlhej politickej kríze, analyzuje AP. Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání síce prisľúbil, že tvrdo zasiahne voči korupcii vo svojej krajine, neočakáva sa však príliš, že bude vyvodená zodpovednosť voči politickým lídrom či popredným predstaviteľom úradov.

Rozsah sprenevery – v hodnote zhruba 2,8 percenta z vlaňajšieho štátneho rozpočtu tejto krajiny – je pozoruhodný dokonca aj pre Irak, kde korupcia prekvitá už celé desaťročia. Organizácia Transparency International zaradila vo svojom vlaňajšom rebríčku korupcie Irak na 157. miesto z celkových 180 hodnotených krajín.

Audítori vo svojej správe, ktorú získala AP, naznačili, že podvod zosnovala rozsiahla sieť úradníkov, štátnych zamestnancov a podnikateľov. Americká tlačová agentúra ďalej pripomína, že osoby na takýchto pozíciách majú v Iraku často väzby na vplyvných politikov.