Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Britský dôchodca chcel z Iraku pašovať artefakty, skončil vo väzení

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fittonovi (66) za trestný čin pôvodne hrozil trest smrti, avšak súd sa rozhodol trest znížiť pre Fittonov pokročilý vek, uviedol sudca.

Bagdad 6. júna (TASR) - Iracký súd odsúdil v pondelok britského dôchodcu na 15 rokov väzenia za pokus o pašovanie starožitností z krajiny. Pred súd sa za rovnaký priestupok postavil aj nemecký občan, ktorého sudca oslobodil. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Britovi Jamesovi Fittonovi (66) za trestný čin pôvodne hrozil trest smrti, avšak súd sa rozhodol trest znížiť pre Fittonov pokročilý vek, uviedol sudca. Právnik obžalovaného Brita uviedol, že proti rozsudku sa odvolajú.

Nemca Volkera Waldmanna (60), ktorý Irak navštívil spoločne s Fittonom, iracký súd oslobodil, pretože nenašiel "dostatočné dôkazy".

Podľa výpovedí colníkov a svedkov sa vo Fittonovej batožine nachádzala asi desiatka kamenných úlomkov či kusov keramiky. Waldmann sa údajne snažil previesť dva artefakty, avšak poprel, že sú tieto predmety jeho.

Fitton pred súdom uviedol, že zbieranie artefaktov je jeho hobby a nemal v úmysle urobiť niečo nezákonné.

Irak sa v súčasnosti snaží získať späť starožitnosti, ktoré boli v priebehu desaťročí z jeho územia ukradnuté. Irackému ministerstvu kultúry vlani vrátili viac ako 17.000 starovekých artefaktov irackého pôvodu, ktoré boli vyvezené do iných krajín. Väčšina týchto tisícky rokov starých predmetov pochádzala z Mezopotámie, ktorá sa rozprestierala zhruba na území súčasného Iraku.