Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iránsky minister zahraničných vecí absolvoval rokovania v Bagdade

Na archívnej snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v Bruseli 15. mája 2018. Foto: TASR/AP

Išlo o Zarífovu prvú návštevu v Iraku od januárového útoku Spojených štátov, pri ktorom 3. januára prišiel neďaleko bagdadského letiska o život iránsky generál Kásem Solejmání.

Bagdad 19. júla (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v nedeľu v Bagdade rokoval s irackými vládnymi predstaviteľmi, informovala agentúra DPA.

Išlo o Zarífovu prvú návštevu v Iraku od januárového útoku Spojených štátov, pri ktorom 3. januára prišiel neďaleko bagdadského letiska o život iránsky generál Kásem Solejmání.

"Chceme vyvážené vzťahy so všetkými susednými krajinami založené na národných záujmoch Iraku a nezasahovaní do vnútorných záležitostí," povedal iracký minister zahraničných vecí Fuád Husajn po stretnutí so Zarífom.

Dodal, že Bagdad sa usiluje udržiavať krajinu i oblasť Perzského zálivu mimo medzinárodného napätia a chrániť nezávislosť Iraku.

Irán podľa Zarífových slov víta úlohu Iraku v oblasti Perzského zálivu i budovanie obojstranných vzťahov v rámci nezasahovania do vnútorných záležitostí. Takisto Irak vyzval na budovanie vzťahov v oblasti energetiky a obchodu.
Na archívnej snímke iracký prezident Barham Sálih.
Foto: TASR/AP

Iracký prezident Barhám Sálih počas stretnutia zo Zarífom vyhlásil, že oblasť Blízkeho východu potrebuje vyvážené vzťahy, vzájomné porozumenie a jasnú víziu s cieľom nájsť riešenia kríz a napätých situácií.

Iracký premiér Mustafa Kázimí povedal, že jeho krajina sa usiluje o vyvážený postup v súvislosti s udržiavaním mieru a dosahovaním pokroku v oblasti.

Kázimí podľa DPA plánuje v najbližších dňoch navštíviť Irán, Saudskú Arábiu a Spojené štáty.

Zaríf počas nedele absolvoval aj stretnutie s predsedom irackého parlamentu a šéfom súdnej rady.