Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér zastavil ostreľovanie militantov z IS pre civilistov

Kurdskí bojovníci/Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Abádí sa však zaviazal, že bude pokračovať vo vojenských operáciách proti odštiepeneckej organizácii al-Káidy, ktorá už od júna dobyla obrovské územné pásma na severe a západe krajiny.

Bagdad 13. septembra (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil armáde, aby prestala ostreľovať obývané oblasti, ktoré ovláda militantná organizácia Islamský štát (IS). Informoval o tom dnes samotný premiér, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Počas konferencie organizovanej v irackej metropole Bagdad Abádí povedal, že rozhodnutie má zabrániť, aby sa "nevinní civilisti" stali terčom vojenských operácií zameraných na vyhnanie militantov z oblastí a miest, ktoré má IS pod kontrolou.

Abádí sa však zaviazal, že bude pokračovať vo vojenských operáciách proti odštiepeneckej organizácii al-Káidy, ktorá už od júna dobyla obrovské územné pásma na severe a západe krajiny. IS začala v júni svoju bezprecedentnú bleskovú ofenzívu.

Bojom medzi irackými bezpečnostnými silami a extrémistickými povstalcami z IS padajú za obeť civilisti, žijúci v oblastiach obsadených týmito militantmi.