Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Irak letecky odviezol z Bieloruska ďalších migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za posledné týždne bolo z Bieloruska letecky odvezených už vyše 2000 ľudí

Varšava 4. decembra (TASR) - Irak letecky prepravil v sobotu do vlasti stovky ďalších migrantov uviaznutých v Bielorusku. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Z letiska v bieloruskej metropole Minsk odštartovalo v sobotu ďalšie lietadlo spoločnosti Iraqi Airways a smerovalo do irackého mesta Irbíl, oznámilo letisko na svojej webovej stránke. Na palube stroja Boeing 747-400 sa nachádzalo 419 ľudí vrátane štyroch detí.

Za posledných niekoľko týždňov bolo z Bieloruska letecky odvezených už vyše 2000 ľudí, uviedli bieloruské zdroje.

V núdzovom útočisku v logistickom centre v obci Bruzgi pri poľskej hranici sa však stále nachádza mnoho ľudí.

Bieloruská štátna tlačová agentúra BelTA odtiaľ v sobotu zverejnila fotografie zachytávajúce deti s pútačmi v snehu, žiadajúcimi pápeža Františka o pomoc.

Tisíce migrantov a utečencov sa už dlhé týždne pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Európskej únie, konkrétne do Poľska alebo pobaltských štátov.

EÚ obviňuje bieloruského lídra Alexandra Lukašenka zo zámerného prevozu ľudí lietadlami z krízových oblastí do Minska a z pokusov prepašovať ich potom do EÚ, aby takto destabilizoval situáciu na Západe. Členské štáty EÚ postavili ploty s ostnatým drôtom, aby migrantov zastavili.

Podľa vyjadrenia poľskej pohraničnej stráže zo soboty bolo v predchádzajúci deň zaznamenaných 62 pokusov o prekročenie poľskej hranice do EÚ. Príslušníci zatkli štyroch ľudí, oznámili úrady na Twitteri.