Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pentagón potvrdil raketové útoky Iránu na dve základne USA v Iraku

Mike Pompeo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok sa podľa agentúry AP prihlásili iránske revolučné gardy.

Bagdad 8. januára (TASR) - Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v stredu uviedlo, že Iránske ozbrojené sily odpálili "najmenej desať" balistických rakiet na dve vojenské základne v Iraku, na ktorých sa nachádzajú americké a spojenecké jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Pentagónu.

"V utorok približne o 17.30 h (23.30 h SEČ) odpálil Irán proti dvom základniam, kde sa nachádzajú americké a koaličné sily, viac ako desať balistických rakiet. Je zrejmé, že tieto rakety boli odpálené z Iránu, a ich cieľom boli najmenej dve základne, kde sú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl," uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva obrany.

Podľa Pentagónu sa terčom iránskeho raketového útoku stali vojenská letecká základňa Ajn al-Asad na západe Iraku a základňa v provincii Arbíl na severe krajiny. Médiá predtým uviedli, že terčom útoku bola len základňa Ajn al-Asad.

K zodpovednosti za útoky sa prihlásili iránske revolučné gardy s tým, že ide o odvetu za minulotýždňový útoku, pri ktorom zahynul iránsky generál Kásem Solejmání.

Solejmáního, veliteľa jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd, zabili minulý piatok americké sily pri útoku dronom neďaleko letiska v irackej metropole Bagdad. Operáciu nariadil prezident Spojených štátov Donald Trump, ktorý Solejmáního obvinil z prípravy útoku na amerických diplomatov a vojakov v Iraku. Irán za to prisľúbil "tvrdú odplatu".