Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd zamietol odvolanie proti výsledkom volieb v Iraku

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Koalícia Fatah, ktorá sa proti výsledkom volieb odvolala, však vo voľbách utrpela zdrvujúcu porážku.

Bagdad 27. decembra (TASR) - Iracký najvyšší súd zamietol v pondelok odvolanie proti výsledkom októbrových parlamentných volieb, ktoré podala koalícia Fatah, zložená predovšetkým z ozbrojených skupín napojených na proiránske Ľudové mobilizačné sily (Hašd Šaabí), informovala agentúra AFP.

"Súd rozhodol o zamietnutí sťažnosti v súvislosti s neuznaním výsledkov volieb, pričom žalujúca strana musí uhradiť súdne trovy," stálo vo verdikt, ktorý predniesol sudca Džásim Muhammadd.

Zatiaľ čo tento rozsudok je podľa AFP krokom vpred, neznamená to, že konečné výsledky volieb boli ratifikované, uviedol právnik volebnej komisie, ktorý sa zúčastnil súdneho konania. Na to, aby výsledky boli oficiálne uznané, musí prísť k ich oficiálnemu vyhláseniu, po ktorom bude vymenovaný nový parlament a sformovaná nová vláda, uvádza.
Na archívnej snímke z 18. novembra 2021 šiitský duchovný Muktadá Sadr počas tlačovej konferencie v Nadžáfe v Iraku.
Foto: TASR/AP

Víťazom októbrových parlamentných volieb sa stalo hnutie šiitského duchovného Muktadu Sadra, ktoré získalo v irackom parlamente najviac kresiel – 73 z celkovo 329.

Koalícia Fatah, ktorá sa proti výsledkom volieb odvolala, však vo voľbách utrpela zdrvujúcu porážku. Po voľbách sa koalícia Fatah v snahe dosiahnuť ich anulovanie niekoľkokrát odvolala proti ich výsledku pre "vážne narušenie priebehu" volebného procesu. Avšak aj napriek odvolaniam bude mať v parlamente iba 17 poslancov.

Od zvrhnutia režimu Saddáma Husajna Spojenými štátmi v roku 2003 je skladanie novej vlády v multikonfesionálnom a multikultúrnom Iraku vždy zložitým procesom, uvádza AFP.

Po vymenovaní nového parlamentu totiž poslanci musia zvoliť nového irackého prezidenta. Ten následne zase vymenuje premiéra krajiny, ktorého musia schváliť aj zákonodarcovia.