Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pápež sa stretol s veriacimi na omši v meste Karakoš

Pápež František počas stretnutia s kresťanskou komunitou v meste Karakoš 7. marca 2021. Foto: TASR/AP

Na omšu, ktorú pápež celebroval v karakošskom kostole, prišli stovky ľudí. Najvyššieho pontifika privítali spevom starokresťanských hymnov a olivovými ratolesťami.

Bagdad 7. marca (TASR) - Pápež František sa v nedeľu stretol v irackom Karakoši s kresťanmi v starobylom kostole, ktorý vypálili džihádisti z Islamského štátu, keď v roku 2014 toto mesto dobyli.

Keď boli v roku 2016 islamistickí fundamentalisti z Karakoša vypudení, impozantná dlažba a stĺpy kostola sa zreštaurovali a Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie tak teraz za prítomnosti množstva veriacich mohol privítať aj najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi, približuje agentúra AFP.

Na omšu, ktorú pápež celebroval v karakošskom kostole, prišli stovky ľudí. Najvyššieho pontifika privítali spevom starokresťanských hymnov a olivovými ratolesťami.

Obyvateľmi Karakoša sú semitskí Asýrčania a hovoria moderným dialektom aramejčiny, čo je jazyk, ktorým hovoril aj Ježiš Kristus, vysvetľuje AFP.
Pápež František, obklopený ruinami zničených kostolov, sa modlí za vojnové obete 7. marca 2021 v Mósule.
Foto: TASR/AP

"Neprestávajte snívať! Nevzdávajte sa! Nestrácajte nádej!" vyzýval pápež zhromaždených veriacich. "Teraz je čas na obnovu a nový začiatok," nechal sa počuť 84-ročný najvyšší pontifex.

Františkova cesta do Iraku je "púťou mieru", ktorej cieľom je navrátiť pokoj do duší ľuďom hlásiacim sa k čoraz menej početnej kresťanskej komunite, ale aj rozšíriť dialóg s inými náboženstvami. V sobotu sa pápež - hlava katolíckej cirkvi, ku ktorej sa na celom svete hlási 1,3 miliardy ľudí - stretol s najvyšším šiitským duchovným v Iraku, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním. Ten sa s Františkom zhodol, že irackí kresťania by mali dostať možnosť žiť v mieri a pokoji.

"My veriaci nemôžeme byť ticho, keď terorizmus zneužíva na svoje ciele náboženstvo," povedal pápež ešte v ten istý deň ráno, po stretnutí s veľkým ajatolláhom. Jeho slová zazneli na medzináboženských bohoslužbách v tieni zikkuratu v ruinách starovekého mesta Ur, rodiska patriarchu Abraháma, praotca všetkých troch významných monoteistických náboženstiev - judaizmu, kresťanstva i islamu.