Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Irak poprel tvrdenia Iránu,že rakety v Arbíle zasiahli centrálu Mosadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rakety údajne zničili špionážnu centrálu izraelskej tajnej služby Mosad v Arbíle, hlavnom meste irackého Kurdistanu, uviedla v utorok oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA.

Arbíl 16. januára (TASR) - Iracký poradca pre národnú bezpečnosť Kásim Arádží poprel v utorok tvrdenia Iránu, že raketovými útokmi zasiahol centrálu izraelskej tajnej služby Mosad v irackom Kurdistane a označil ich za "nepravdivé". TASR informuje podľa agentúry AFP.

Iránske elitné Revolučné gardy v noci na utorok oznámili, že zaútočili na "teroristické" ciele v severnom Iraku, a to v odvete za zabitie veliteľov gárd Izraelom.

Rakety údajne zničili "špionážnu centrálu" izraelskej tajnej služby Mosad v Arbíle, hlavnom meste irackého Kurdistanu, uviedla v utorok oficiálna iránska tlačová agentúra IRNA s odvolaním sa na Revolučné gardy.

"V súvislosti s údajnou prítomnosťou centrály izraelského Mosadu sme navštívili budovu, preskúmali sme každý jej kút a všetko nasvedčovalo tomu, že išlo o rodinný dom irackého podnikateľa," povedal Arádží pre kurdskú televíznu stanicu K24 po tom, čo sa zúčastnil na obhliadke iránskou raketou zasiahnutej budovy v Arbíle.

"Tieto tvrdenia sú nepravdivé a nesprávne," dodal Arádží, ktorý je vládou v Bagdade poverený vyšetrovaním iránskych útokov.

Revolučné gardy v noci na utorok útočili aj na ciele v Sýrii, pripomína AFP.

Situácia na Blízkom východe je mimoriadne napätá od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla v októbri minulého roka po útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael. Samotné iránske Revolučné gardy odvtedy takéto raketové údery nepodnikli, militantné skupiny spojené s Iránom však zintenzívnili útoky na ciele v Sýrii a Iraku.