Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Irak hlási po požiari v nemocnici 64 obetí a vyše 100 zranených

Ľudia sa zhromažďujú okolo nemocnice pre pacientov s koronavírusom v irackom meste Násirija, 13. júla 2021. Foto: TASR/AP

Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch.

Bagdad 12. júla (TASR) – Počet obetí po pondelkovom požiari v nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19 v juhoirackom meste Násiríja naďalej stúpa. Iracká štátna televízia informovala, že v plameňoch zahynulo najmenej 64 ľudí. Agentúra AP, ktorá sa odvolala na dvoch predstaviteľov ministerstva zdravotníctva, uviedla, že lekársku pomoc po tragédii potrebovalo až vyše 100 osôb.

Iracký premiér Mustafá Kázimí zvolal po nešťastí mimoriadne rokovanie vlády a nariadil zatknúť riaditeľa zdravotníckych úradov provincie Zí Kár, riaditeľa násiríjskej nemocnice aj riaditeľa miestnej civilnej obrany. Násiríja je hlavným mestom provincie Zí Kár.

Nahnevaní príbuzní obetí medzičasom v Násiríji podpálili dve policajné autá. Okrem miestnych úradov obviňujú aj ústrednú vládu v Bagdade z toho, že roky zanedbávala zdravotníctvo.

Podľa pôvodných správ bol pravdepodobnou príčinou tragédie elektrický skrat. Podľa nových zistení však mohlo ísť o výbuch kyslíkovej nádrže. Iracké ministerstvo vnútra v pondelok večer na Facebooku oznámilo, že požiar sa šíril cez provizórnu konštrukciu postavenú vedľa hlavnej nemocničnej budovy. Oheň sa už podarilo dostať pod kontrolu, ale ešte v utorok ráno záchranári pátrali po telách mŕtvych.

Ako pripomína agentúra AFP, v Iraku ide v tomto roku už o druhú podobnú tragédiu. Pri požiari v bagdadskej nemocnici pre pacientov s ochorením COVID-19 v noci na 25. apríla zahynulo 82 ľudí a ďalších 110 osôb utrpelo zranenia. Požiar sa začal výbuchom v sklade s kyslíkovými fľašami. Mnoho obetí bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Pri požiari sa udusili dymom alebo zhoreli v plameňoch. V dôsledku tejto tragédie následne odstúpil z funkcie iracký minister zdravotníctva Hasan Tamímí.