Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Irak dnes znova zasiahla vlna samovražedných atentátov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri útokoch v meste Sámarrá a v provincii Anbár prišlo o život najmenej 12 ľudí.

Bagdad 20. októbra (TASR) - Najmenej 55 ľudí dnes zahynulo pri dvojitom bombovom útoku, ktorý smeroval na kaviareň v šiitskej štvrti Bagdadu. Najskôr sa pred kaviarňou odpálil samovražedný atentátnik za volantom mikrobusu a hneď nato vnútri kaviarne explodovala ďalšia bomba, informovala agentúra DPA.

Ďalších najmenej 45 ľudí utrpelo zranenia, oznámila nezávislá iracká televízia Alsumaríja, citujúc nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Irak dnes opäť zasiahla vlna samovražedných atentátov, ktorých terčom boli príslušníci bezpečnostných zložiek a vládne budovy. Pri útokoch v meste Sámarrá a v provincii Anbár prišlo o život najmenej 12 ľudí, citovala políciu agentúra Reuters.

Násilie v Iraku, ktorá sa zmiernilo po dosiahnutí svojho vrcholu v rokoch 2006-07, opäť narastá. Tento rok bolo zabitých vyše 7000 civilistov, iba v septembri ich podľa údajov OSN zahynulo 979.

K dnešným atentátom sa zatiaľ nik neprihlásil, avšak sunnití militanti, ktorých povstanie tento rok ožilo, považujú šiitov za odpadlíkov od viery.