Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

V Iraku popravili 7 teroristov, otriasli ním aj 3 bombové atentáty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po dnešných popravách obesením stúpol na 42 počet odsúdených, popravených v Iraku od začiatku roku.

Bagdad 7. apríla (TASR) - Irak dnes popravil sedem ľudí odsúdených na trest smrti za zločiny súvisiace s terorizmom.

Ako informovalo iracké ministerstvo spravodlivosti, "súd ich uznal za vinných zo spáchania vrážd a bombových útokov na nevinných civilistov".

Agentúra DPA uvádza, že po dnešných popravách obesením stúpol na 42 počet odsúdených, popravených v Iraku od začiatku tohto roku. Vlani v Iraku popravili 129 odsúdených, čo bol dvojnásobok dovtedajšieho "rekordu" z roku 2011, informovala ľudskoprávna organizácia Amnesty International.

Tri bombové atentáty v priebehu dneška si v Mosule vyžiadali štyri obete

Bagdad 7. apríla (TASR) - Tri bombové nálože explodovali dnes v rôznych častiach mesta Mosul na severozápade Iraku, pričom prišli o život štyria dôstojníci bezpečnostných služieb. Zranenia utrpelo ďalších sedem ľudí.

Prvá nálož bola nastražená v aute. Pri jej výbuchu zahynuli dvaja vojaci a ďalších päť ich bolo zranených. Druhá bomba bola nastražená pod odparkovaným vozidlom, jej výbuch zranil dve osoby. Tretia nálož bola nastražená na ceste a usmrtila jedného policajta a jedného vojaka.

V súvislosti s voľbami do provinčných rád, ktorá sa uskutočnia 20. apríla, sa v Iraku očakáva ešte ďalší nárast násilia.

Mosul je hlavným mestom provincie Nínawá (Ninive), kde však iracká vláda kvôli násilnostiam odložila konanie volieb. Voľby sú odložené aj vo väčšinovo sunnitskej provincii Anbár v západnom Iraku.

K dnešným útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale ich scenár pripomína atentáty páchané sunnitskými ozbrojencami napojenými na teroristickú sieť al-Káida. Ich cieľom je narušiť dôveru obyvateľstva v šiitmi vedenú vládu.

Rastúce napätie medzi šiitmi vedenou vládou a sunnitskou menšinou, ktorá mala počas režimu Saddáma Husajna v krajine dominantné postavenie, vyvoláva u pozorovateľov obavy z obnovenia sektárskeho násilia, ktoré Irak v rokoch 2006-07 doviedlo takmer na pokraj občianskej vojny.